17. 12. 2014 - Na otázky ohledně jídla, pití a vaření nám dnes odpověděla Michaela Mitáčková, PR manažerka 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.
Vaše oblíbené jídlo z dětství?
Je jich několik. Nepatřila jsem totiž mezi děti, které by si jídla zprotivily školní jídelnou. Máma totiž byla s námi doma a vařila skvělé obědy. Do teď si s chutí dám rajskou omáčku s knedlíkem a kouskem výborného hovězího masa, mým milovaným jídlem je i svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem.
Vaříte? Co nejraději? A co se vám moc nedaří?
Vařím, a myslím, že i skvěle. Nevyhledávám nějakou speciální kuchyni. Ráda se inspiruji nejrůznějšími recepty, světovými kuchyněmi. Sbírám kuchařky z nejrůznějších oblastí a podle nich experimentuji. Velmi jsem si oblíbila jednoduchá a rychlá jídla. Kromě vaření ráda i peču nejrůznější dezerty. Má rodina si oblíbila sushi, speciálně nakládané čerstvé ryby nebo nejrůznější saláty. Nepamatuji si snad na nic, co by se mi nedařilo. U některých jídel byly začátky těžké, ale teď už je mám vychytané
Co Vám nejvíce chutná?
Miluji italskou kuchyni. Ráda si vyrobím sushi nebo gravlax – marinovaného lososa ve speciálním láku. Mým velmi oblíbeným ovocem v kuchyni je avokádo.
Vaše oblíbené pití? Anebo případně naprosto neoblíbené?
Mezi mé oblíbené pití patří vlastnoručně vyrobené sirupy – mátový, meduňkový, šípkový nebo bezinkový. Od dětství ale nevypiji kysané mléko – kyšku, problém mám i se syrovátkovými nápoji. Bez nich se opravdu obejdu.
Co Vám raději nenabízet k jídlu a pití?
Nesnědla bych zřejmě červy a hmyz v jakékoliv podobě, obávám se, že by bylo těžké do mě dostat i žabí stehýnka. Ale možná je to jen o vnitřním pocitu a přesvědčení. Nikdy jsem je neochutnala a zatím mi tyto pokrmy nikdo ani nenabídl.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.