17. 12. 2014 - Při podzimní akci Symposium Culinary Prague, kde se prezentovalo několik špičkových kuchařů z evropských michelinských restaurací, jsme se setkali s italským mistrem Vito Mollica, který je executive chef restaurace IL PALAGIO v hotelu FOUR SEASONS ve Florencii (1 hvězda Michelin). Zeptali jsme se ho: Jak vypadá obvykle Vaše vánoční, silvestrovské a novoroční domácí menu?
"Jsem původem z jižní Itálie, hlavní vánoční oslava zde připadá až na 25. prosinec. Na Štědrý den je u nás zvykem servírovat večeři založenou na pokrmech z ryb: začínáme carpione z úhoře, kdy se ryba usmaží a poténa nějaký čas naloží s vařenou zeleninou do bílého vína a vinného octa. Poté jíme špagety aglio olio se slanými ančovičkami a následně podáváme baccalu – konzervovanou slanou tresku – osmaženou nebo dušenou s cibulovou polévkou. A dezert? Samozřejmě panettone.
Na Silvestra pořádáme velkou party plnou jídla. Předkrm tvoří převážně mořské plody – krevety, humři a garnáti. Pokračujeme těstovinami či risottem s lanýži a zde ve Florencii je oblíbeným hlavním chodem také T-bone steak. Jako moučník máme rádi mnoho druhů drobného cukroví zvaného petit fours, pralinky a glazovaný kaštan v cukrovém sirupu marron glacé. Opět nesmí chybět panettone, tentokrát Veneziana s kapkami cukru na povrchu, a k tomu příjemný krémový dezert ze sladkého vína zvaný sabayon."
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.