Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Kozí sýry jsou zdravé, různorodé a hlavně dobré

Kozí sýry jsou zdravé, různorodé a hlavně dobré

16. 1. 2015 - Mladé, zralé, s plísní, s příchutí, s pivem či s vínem. Takové mohou být sýry vyrobené z kozího mléka. Jíst je je zdravé a v dnešní době trendy.

„Čím to je, kozo, že tvůj sýr je tak nadpozemsky dobrý?“ „To bude tím, že je tak trochu i pivní... .“ Ať už jste poznali dialog krále a kozy z pohádky Kozí příběh 2 či nikoliv, vězte, že je v něm kus pravdy. Kozí sýry skutečně jsou nadpozemsky dobré. A je jich tolik druhů, že si mezi nimi vybere každý – dítě, pivař, vinař, abstinent, a dokonce i ten, komu specifická chuť kozinky vadí.

Proč jsou tak zdravé?

Kozí mléko má jiné složení tuků než kravské. Má nejblíž k mateřskému, proto je také lehce stravitelné. V porovnání s kravským obsahuje kozí mléko větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linolenové, které mají vliv na zvýšení odolnosti organismu proti infekčním chorobám a normalizují přeměnu cholesterolu. To znamená, že působí proti ateroskleróze. Kozímu mléku se připisují zázračné uzdravovací účinky (při onemocnění kůže, trávicího a dýchacího ústrojí, proti rakovině, na omlazení) a menší vliv na vznik alergií než u mléka kravského. Jeho výborné vlastnosti a účinky zaznamenali už staří Římané, kteří ho dokonce označovali za elixír krásy a dlouhověkosti. A právě tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí i do kozích sýrů. Kozí mléko obsahuje také méně karotenu než mléko kravské a ovčí, proto je pro kozí sýry typická jejich bílá barva, která se se stáří mmůže měnit až v načervenalou, oranžovou a hnědou.

Kozí sýry v kuchyni

Kozí sýry se stávají stále více součástí každé kuchyně. Hodí se výborně do jarních zeleninových salátů, k zapékání se zeleninou a masem, čerstvé sýry do pomazánek i dortů. Pokud vám třeba sýr zůstane a nechcete ho nechat zkazit, můžete ho různě nakládat s  kořením a bylinkami. Naprosto vynikající jsou slané koláče. Jako základ použijte listovénebo křehké těsto. Na podklad se hodí bazalkové pesto. Fantazii se meze nekladou,a tak do koláčů dejte cukety, grilované lilky či pečenou řepu. Vynikající je opečená a zkaramelizovaná červená cibule nebo nakládaná rajčata. Vše zalijte smetanou s rozšlehanými vajíčky a na povrch dejte kozí sýr. Doporučujeme vám kozí Chévre.

K vínu? Ano, ano, ano

Také u kozích sýrů platí, že k mladým se hodí bílé víno a k straším víno červené. K mladým sýrům starým do jednoho měsíce vám budou chutnat Ryzlinky i Sauvignon. Stejně tak můžete vyzkoušet i mladá, suchá a svěží vína růžová. Překvapivě dobře chutná kombinace starších vín polosladkých k vyzrálejším kozím sýrům. K sýrům, které zrají více než jeden rok, si dopřejte víno červené. K němu se budou hodit i sýry, které jsou ve víně naložené.

Pivaři, jděte do kláštera

Pro milovníky zlatavého moku mámej eden dobrý tip – Klášterní kozí sýr. A jaká je jeho historie? V dávných dobách v klášterech si museli mniši vydělat nac hléb. A protože byli šikovní, dělali si své vlastní sýry. Například Klášterní kozí během zrání potírali pivem a nechávali ho zrát v hlubokých klášterních sklepeních, která jsou temná, tichá, se správnou dávkou vlhkosti. Díky tomu tak můžeme i dnes vyzkoušet tento vynikající sýr, který je aromatický, má měkké těsto barvy slonové kosti. Chuť je ze začátku příjemně jemná, pak se rozloží a kozinka jde zlehka cítit. Poznáte, že sýr byl opečovávaný pivem, se kterým vám také bude chutnat nejlépe. Na sýrový talíř k pivu si můžete nakrájeti kozí uzený sýr.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.vemena.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz