3. 10. 2011 - VELKÉ KARLOVICE - Už jen měsíc zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu, jedinečné gurmánské akce, která již potřetí ovládne horské údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.
Letošní ročník obohatí několik novinek - mezinárodní farmářský trh, galavečeře s držitelem prestižní Michelinské hvězdy, barmanské večery nebo speciální degustační Valašské menu, nově bude zavedeno jednotné platidlo Valašský gastroš. Gastrofestival proběhne od 4. do 11. 11., přičemž hlavní program je plánován na víkend 5. a 6. 11.
Karlovský gastrofestival se zaměřuje na popularizaci tradiční valašské gastronomie, k níž neodmyslitelně patří mimo jiné kyselice, valašský frgál nebo slivovice. Letošní ročník navíc obohatí účast kuchařů a farmářů z Itálie, dorazí také hosté ze Slovenska a Francie.
Hlavní novinkou bude rozšíření hlavního programu – takzvané Gastro tour – z jednoho dne na dva. Uskuteční se o víkendu 5. a 6. 11. „Lidé během Gastro tour mohou navštěvovat vybrané restaurace v údolí Léskové a ochutnávat jejich speciality. Část podniků nabídne speciální Valašské menu, které vzešlo z naší soutěže o nejlepší valašský recept – nechybí v něm kyselice, trnčená omáčka nebo neobvyklý dezert metyja. Jinde nebude chybět zvěřina, jehněčí speciality či zabíjačka. Letos poprvé je součástí Gastro tour také mezinárodní farmářský trh. Vedle farmářů z Valašska jsme přizvali výrobce z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, a Slovenska. Na několika místech zřídíme gastro zastávky tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Na jednom místě tak lidé budou moci ochutnat i koupit uzeniny z různých zemí od různých výrobců, jinde zase vína, destiláty či dezerty. K jednotlivým stanovištím hosty sveze vláček a koňský povoz. Nově zavádíme jednotnou měnu – Valašský gastroš,“ láká ředitel hotelových provozů pořádajícího turistického resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Tomáš Blabla.
Součástí gastrofestivalu jsou také kuchařské show a galavečeře. Loni byl jejich hlavní hvězdou „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi. Letos návštěvníkům předvede svůj um několik špičkových kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a Itálie, mezi nimi italský držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida. V sobotu 5. 11. připraví Galavečeři v hotelu Horal, den poté prozradí své triky při kuchařské show. V dalších dnech se uskuteční galavečeře mj. v režii Gourmet klubu Slovakia. „Počet míst na galavečeře a kuchařské show je omezen a část vstupenek je již v této chvíli prodána, zájemci by tedy neměli váhat,“ doplnil Tomáš Blabla.
Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark a soutěž o nejlepší valašský frgál, kterou v neděli 6. 11. čeká 10. ročník. Pro příznivce neobvyklých gurmánských zážitků se 10. 11. uskuteční večeře s menu z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery. „Jeden zasvětíme nejstaršímu vinnému destilátu Armagnacu. Z Francie přijede samotný producent Armagnacu, Philippe Gélas z Maison Gélas. Přivítáme i guru českého barmanství Alexandra Mikšovice,“ dodává Tomáš Blabla. Karlovský gastrofestival bude po víkendu pokračovat ve všedních dnech nabídkou Valašského menu ve vybraných restauracích a vyvrcholí 11. 11. uvedením Svatomartinského vína. Podrobnosti k programu: www.valachy.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.