Štamgast & Gurmán

Mléčné výrobky ze sýrárny Orrero získaly ocenění KLASA

Mléčné výrobky ze sýrárny Orrero získaly ocenění KLASA

21. 1. 2015 – PRAHA - Mléčné produkty sýrárny Orrero v Litovli, která patří do skupiny Brazzale, nejstaršího italského rodinného podniku mlékařsko-sýrařského odvětví, získaly prestižní ocenění kvality potravin KLASA.

Značkou KLASA, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství již od roku 2003 těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům, byly oceněny následující produkty: sýry giuncata, giuncata con la rucola, caciotta stagionata, caciotta fresca, caciotta pepata, caciotta diavoletto, ricotta speciale, dále čerstvé máslo, syrovátkové nápoje brusinka, piňacolada a mango-maracuja a jogurty bílý, višeň, borůvka a meruňka. Všechny oceněné výrobky patří do produktové řady „Čerstvé z naší sýrárny“, určené pro řetězec podnikových prodejen La Formaggeria Gran Moravia, kterých je v současné době po celé ČR již patnáct (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Litovel, Olomouc, Ostrava, Praha).

Sýry giuncata a giuncata con la rucola jsou čerstvé, ručně vyráběné, polovařené sýry tvarohového typu z kvalitního kravského mléka s jedinečnou nasládlou chutí i vůní. Vhodné pro použití ve studené kuchyni k přípravě zeleninových salátů, vynikající také na gril. Sýry jsou díky své čerstvosti lehce stravitelné a obzvláště vhodné pro děti.

Sýr caciotta fresca je přírodní měkký sýr italského typu, vyráběný z kvalitního pasterovaného kravského mléka. Sýr označený fresca zraje pouze 1 týden, a lze ho tedy označit jako čerstvý. Sýrová hmota má bílou barvu slonové kosti, a měkkou, ale kompaktní konzistenci. Vzhledem k nižšímu obsahu tuku je možné použít tento sýr jako doplněk do dietního jídelníčku.

Sýry caciotta stagionata, caciotta pepata a caciotta diavoletto jsou ručně vyráběné krátce prozrálé (3 – 4 týdny) sýry z kvalitního pasterovaného kravského mléka s výraznou chutí i vůní mléka s poloměkkou konzistencí. Kůrka je sametová, krémově oranžové až světlehnědé barvy. Těsto je vláčné, mírně špekovité a velmi dobře se krájí. Jsou výtečné pro studenou kuchyni, skvěle se hodí k vínu a k pivu. Z bochníků jsou v podnikových prodejnách krájeny výseče dle přání zákazníka.

Ricotta speciale, čerstvý ručně vyráběný měkký syrovátkový sýr mléčné až bílé barvy, se vyrábí ze syrovátky, která zbude po výrobě jiných sýrů (především sýra Verena dolce). Ricotta znamená v italštině doslova „znovu uvařený“ a název odkazuje na zvláštní způsob výroby tohoto čerstvého syrovátkového sýra. Ricotta má měkkou, lehce hrudkovitou až písčitou konzistenci, a jemnou sladce smetanovou chuť. Ricotta je lehce stravitelná a díky vysokému obsahu sérových bílkovin (albumínů a globulínů), nízkému obsahu tuku a také nízkému obsahu soli, je velmi vhodná jako součást zdravého jídelníčku pro všechny věkové kategorie,od batolat až po seniory. Tento sýr je snadno zpracovatelný, vhodný k použití v teplé i studené kuchyni, výborný na sladko např. s marmeládou, ale i na slano např. při výrobě plněných těstovin nebo do pomazánek.

Čerstvé máslo z litovelské sýrárny vzniká jednoduchým stloukáním z té nejbohatší části mléka, kterou je smetana. Máslo obsahuje vitamín D a další vitamíny rozpustné v tucích, jako jsou vitamíny K a E, které mají pozitivní vliv na imunitu a zdraví organismu. Čerstvé máslo je přímo z výroby distribuováno do prodejen La Formaggeria Gran Moravia, kde je dále krájeno na porce různé velikosti.

Syrovátkový nápoj je tekutina, která vznikne po sražení mléka jako vedlejší produkt při výrobě sýrů. Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, C a E, je proto zdravým a zároveň osvěžujícím nápojem, který nijak nezatěžuje organismus a je vhodný pro všechny typy diet. Vedle příchutí brusinka, piňacolada a mango-maracuja se v Litovli vyrábí také neochucená varianta.

Ovocné Jogurty La Formaggeria bílý, višeň, borůvka a meruňka se v litovelské sýrárně vyrábí z kvalitního kravského mléka podle původní receptury a plní se do stylových skleniček. Jejich jemná, typická přírodní mléčná vůně se po rozmíchání skvěle snoubí s výraznou vůní ovoce.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: ondrej.hampl@accedogroup.com
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz