7. 10. 2011 - V sobotu 8. října se koná 2. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování lososů na Staroměstském náměstí. Od 13:00 hodin se 24 profesionálních kuchařů utká s filetovacím nožem a pinzetou na kosti ve filetování pětikilových norských lososů.
Hodnotí se kvalita filetu bez kosti a kůže (trim E) výtěžnost, čistota pracoviště a čas. Vítěz bude vyhlášen v 16:15 hodin.
„MAKRO Mistrovství ČR ve filetování lososů přesně zapadá do naší strategie podpory profesionální gastronomie. Každý rok zaznamenáváme meziroční nárůst ve spotřebě ryb
o20 % , z čehož máme velikou radost. Právě ryby totiž byly od našeho vstupu na trh sortimentem, který jsme chtěli na českém trhu podpořit a rozšířit. Velmi si vážíme v této oblasti podpory AKC ČR, která je naším partnerem," dodává Axel Hluchy, generální ředitel MAKRO Cash & Carry ČR.
Staroměstské náměstí ožije již v deset hodin dopoledne oslavami 5. ročníku Mezinárodního dne kuchařů, který pořádá Asociace kuchařů a cukrářů. Celý den budou probíhat gastro ochutnávky, hudební produkce a řada soutěží, například rekord v počtu přítomných osob v kuchařském oblečení či v pečení vlastního dortu.
Výtěžek z akce bude věnován na charitativní účely, dětem z dětských domovů, resp. Nadačnímu fondu manželů Livie a Václava Klausových na projekt Startovné do života.
Na místě bude MAKRO prodávat lososa připraveného v páře s kaviárem a se sépiovými těstovinami aglio olio za 95 Kč (recept najdete v příloze). Samozřejmě nebude chybět káva Rioba. Ani zbytky z lososa nepřijdou vniveč, na pódiu si je převezme zástupce ZOO pro ledního medvěda.
Výkony soutěžících při filetování lososů bude hodnotit čtyřčlenná porota ve složení:
Tormod Viken Johann Essen (Norge)
Robert Griga (Marine Harvest)
Petr Stádník (MAKRO Cash & Carry ČR)
Martin Slezák (AKC)
Profesionálové budou soutěžit o atraktivní ceny:
1. místo – zájezd pro dvě osoby do Norska vč. návštěvy lososí farmy v hodnotě 80 000 Kč pro vítěze a filetovací nůž
2. místo – nákup čerstvých ryb ve velkoobchodních středisku MAKRO v hodnotě 15 000 Kč a filetovací nůž
3. místo - nákup čerstvých ryb ve velkoobchodních středisku MAKRO v hodnotě 10 000 Kč
a filetovací nůž
Všichni účastníci obdrží startovné - kupón na nákup ve velkoobchodním středisku MAKRO v hodnotě 1 500 Kč.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.