Autor receptu
Recept pro vás uvařil
Peter Baboľ
restaurant Symfonie, hotel Augustiniánský dům, Luhačovice
(na fotografii vlevo)
Počet porcí:
pro 10 porcí
Postup
Králičí stehna propláchneme, osušíme a přidáme sůl, pepř, kmín, rozetřený česnek a hořčici. Pořádně vetřeme směs do masa a odložíme do chladu na min. 2hodiny. V kastrole se širokým dnem rozškvaříme na kostky nakrájený špek. Opatrně vkládáme stehna a opečeme z obou stran. Opečené stehna vkládáme na pekáč dostatečně velký i na zeleninu. Do kastrolu po králičích stehnech vložíme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme do hněda, až se nám bude zdát, že je to příliš, až teprve tam dáme nasekanou cibuli, bobkový list a celé nové koření a cibuli restujeme dozlatova. Zalijeme bílým vínem a 2dcl vody a necháme 5minut vařit. Vše nalijeme i se zeleninou na stehna, ideální je když je kapalina na úrovni masa. Zakryjeme alobalem a dáme do trouby rozehřáté na 160stupnů celsia na 1 ½ hodiny. Po uplynutí času strhneme alobal a vložíme zpátky do vypnuté, horké trouby na 8-10minut. Stehna vytáhneme a zeleninku se šťávou přepasírujeme přes syto. Omáčku uvedeme do varu, přidáme nasekanou saturejku a dochutíme solí a pepřem. Jestli se nám zdá omáčka moc hustá dolijeme vývar, nebo pro lepší chuť skleničku bílého vína.
Na šumajzl si zvlášť uvaříme kroupy a zvlášť fazole v osolené vodě. Rozpustíme sádlo, orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Přidáme uvařené kroupy, fazole, kmín a majoránku. Dochutíme solí a pepřem a podlijeme trochou vody, krátce podusíme.
Na škvarkový závin si dáme vařit brambory do měkka. No nejdřív musíme udělat škvarkovou pomazánku: bůček rozřežeme napůl a jednu půlku nasolíme, opepříme, přidáme kmín, česnek a hořčici, podlijeme v pekáči vodou a dáme péct na 170 stupňů 1 a ¾ hodiny otáčíme a podléváme. Po dopečení necháme zhládnout. Druhou půlku nakrájíme na kostky o velikosti dva krát dva centimetry vložíme do sádla a smažíme dokřupava, ne dosucha. V mlýnku semeleme bůček, škvarky a vymícháme spolu se sádlem, jarní cibulí nasekanou nadrobno a dochutíme česnekem, solí, pepřem a hořčicí. Když máme uvařené brambory a udělanou škvarkovou pomazánku, brambory rozšťoucháme a smícháme spolu. Vyválíme listové těsto na pomoučené desce, naplníme bramborovo-škvarkovou náplní, srolujeme pomašlujeme žloutkem a pečeme v troubě na teplotě 180stupňů cca 20minut.
Vše naaranžujeme na talíř a servírujeme odekorované libečkem.
Dobrou chuť vám přeje Peter Baboľ, šéfkuchař restaurantu Symfonie, hotel Augustiniánský dům, Luhačovice.