Štamgast & Gurmán

Morava zná Mistra Výčepního 2015. Finalisté se zrodili v Brně

Morava zná Mistra Výčepního 2015. Finalisté se zrodili v Brně

18. 2. 2015 - BRNO - V silné konkurenci desítek hostinských regionálního kola soutěže Gambrinus Mistr Výčepní v Brně zaujali v pondělí 16. února porotu svým umem a přístupem nejvíce vítězný Tomáš Osička z brněnského Sportbaru 77.

Na druhém místě Eduard Beneš z Restaurace Originál Ingot ve Žďáru nad Sázavou a třetí Lucie Makowská z prostějovské restaurace U Chmelů. Odměnou je pro ně nejen pozvánka do republikového finále a sud piva Gambrinus, ale zejména vynikající pověst, kterou získali pro své „domovské“ restaurace.

Letošní ročník soutěže o nejlepší výčepní či výčepního piva Gambrinus v České republice zná další z finalistů, kteří se utkají o nejvyšší stupínek 26. března na republikovém finále v Plzni. Z každého z osmi regionálních kol postupují tři nejlepší. V pondělí 16. února se jimi v moravské metropoli stali vítězný Tomáš Osička z brněnského Sportbaru 77, na druhém místě Eduard Beneš z Restaurace Originál Ingot ve Žďáru nad Sázavou a třetí Lucie Makowská z prostějovské restaurace U Chmelů. Po vyhlášení výsledků se vítěz svěřil, že na práci výčepního ho baví práce s lidmi stejně jako práce s pivem. „Přesto jsem byl dnes dost nervózní. Oproti loňskému ročníku soutěže byla letos mnohem větší konkurence,“ dodal pak s tím, že výhru patřičně oslaví v práci jak jinak než se zákazníky a pivem.

Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. V písemném testu se ověřovaly  vědomosti o výrobě nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo, skutečným vrcholem soutěžního dne ale byla praktická část. Divácky atraktivní zkouška zahrnovala nejen řádný oplach sklenice a přípravu výčepních kohoutů, ale zejména různé styly čepování včetně „na dvakrát“ a „na hladinku“. Samozřejmostí bylo správné servírování půllitrů.

„Drtivá většina soutěžících dokázala, že krásné řemeslo výčepního je v dobrých rukou a že poctivá péče o pivo z českých hospod a restaurací nejen že nevymizela, ale naopak je na stále vyšší úrovni. Všem, kteří se přihlásili, blahopřeji. Pivovar Gambrinus podporuje všechny výčepní, kteří se chtějí ve svém řemesle dále zdokonalovat. Jejich přístup k pivu je pro správný požitek z napití rozhodující,“ připomněl dlouholetý sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek známou pravdu, že sládek pivo vaří, ale až hostinský ho dělá.

Nejen soutěží Mistr výčepní, ale také školeními výčepních přispívá Gambrinus ke zvyšování úrovně české pivní kultury. Navíc, aby přivedl Čechy zpět do hospod, uvedl předloni na trh Gambrinus Nepasterizovaný 10. Jedinou desítku v portfoliu, která je k dostání výhradně čepovaná. Díky mikrofiltraci je Gambrinus Nepasterizovaný 10 maximálně svěží, uchovává si chuťovou plnost, chmelové aroma i křišťálovou jiskrnost. Toto pivo také zvítězilo v letošním ročníku soutěže Zlatý soudek Pivex 2015 v kategorii světlých výčepních piv.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo více než 300 výčepních z celé České republiky. Z osmi regionálních kol postupují vždy tři nejúspěšnější do národního finále. Výkony soutěžících hodnotí tříčlenná odborná porota a jednotliví přihlášení musí prokázat jak znalosti teoretické v písemném testu, tak samozřejmě co nejlépe absolvovat praktickou část soutěže.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.prazdroj.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz