Štamgast & Gurmán

Jaro bez únavy aneb co si tělo žádá na jaře?

17. 3. 2011 S jarem přichází jarní únava. Pokud jí chceme předejít, měli bychom zařadit do svého jídelníčku pár jarních triků. Jak na ně?

Očista těla Naše tělo je denně vystavováno nepříznivým vlivům, jako jsou špatné životní prostředí, stres, nedostatek spánku, málo pohybu, alkohol a cigarety. Díky těmto faktorům se v našem organismu hromadí spousta toxických látek, které mohou způsobit nemalé potíže (ekzémy, alergie, únava, zácpa, aj.). Ve zdravém těle zdravý duch Každý z nás se chce cítit dobře, a proto musíme dbát na svoji výživu, která je velmi důležitá pro psychický i fyzický stav. Dopřejme tedy našemu tělu několik jarních triků: Vláknina Vláknina nám pomáhá čistit střeva. Pravidelným užíváním se nám může upravit zažívací ústrojí. V prodejnách zdravé výživy najdeme široký výběr různých druhů. - psyllium (indická vláknina) - obilné otruby a klíčky obsahují vitamíny E, B, draslík, železo, vápník. Vyrábějí se z pšenice, žita, špaldy, kukuřice, ječmene atd. - zelené potraviny obsahují trávicí enzymy, bílkovinu, minerály, aminokyseliny, vlákninu. Výrobci je nabízejí pod názvy chlorella, spirulina, mladý ječmen, mladá pšenice. - za studena lisované oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6, kterými dodáváme našemu tělu pro posílení srdečního a cévního systému. Z široké škály olejů doporučujeme dýňový, olivový, lněný, konopný, rakytníkový nebo sezamový. Čerstvé klíčky běžně dostupné ve zdravých výživách - semínka: řeřicha, vojtěška, klíčivý mix - obiloviny: pšenice ozimá, pšenice červená, pohanka, oves, žito - luštěniny: fazole mungo, cizrna, fazole adzuki, soja, čočka Klíčky oceňujeme pro jejich chuť, vůni, obsah bílkovin, minerálů, trávicích enzymů, ale hlavně pro jejich čerstvost a rychlý přísun energie. Jak nakličovat Domácí klíčení v zavařovací sklenici Do zavařovací sklenice nasypeme asi na 2 cm obiloviny či luštěniny. Zalijeme vodou, aby byly ponořeny. Namáčíme 24 hodin. Poté vodu slijeme a sklenici postavíme na denní světlo. Následující dny 2x denně propláchneme, protože semínka musí být neustále navlhčená. Asi po 2 dnech začínají klíčit. Až jsou klíčky 1 - 2 cm dlouhé, můžeme je jíst nebo přidávat do hotových jídel, salátů, polévek či pomazánek. Klíčení na vatě Vatu rozprostřeme na talířek, namočíme ji a nasypeme na ni semínka. Vatu musíme udržovat stále vlhkou, aby semínka mohla klíčit. Jakmile semínka vyrostou do výšky asi 5 cm jsou celá, včetně stopky, nachystaná ke konzumaci. Kvašená zelenina (pickles) Velmi dobře známe kysané zelí. V prodejnách zdravé výživy najdete další druhy kvašené zeleniny. Všechny tyto zeleninové přílohy jsou bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny. Harmonizují nám trávení, zlepšují metabolismus a posilují imunitní systém. Celkově vytváří zdravé prostředí ve střevech. Doporučení Nezapomeňte do jídelníčku zařadit nápoj ze syrovátky, sušené plody goji a sušené mořské řasy. RECEPT: KUKUŘIČNO-ŠPALDOVÁ BÁBOVKA S TVAROHEM 150 g rostlinného tuku 15 lžic rýžového nebo pšeničného sirupu 250 g tvarohu 2 vejce 150 g kukuřičné hladké mouky 75 g špaldové hladké mouky 100 g goji 3 lžíce škrobu (kukuřičného) 1 lžíce vinného kamene Změklý tuk vyšlehejte se sirupem ručním šlehačem. Přidejte tvaroh, 2 celá vejce a smíchejte s vyšlehaným tukem. Odděleně smíchejte kukuřičnou i špaldovou mouku, goji, maizenu a vinný kámen. Do vyšlehané hmoty zamíchejte mouku s dalšími surovinami a nalijte do vymazané bábovkové formy. Pečte ve vyhřáté troubě na 150 stupňů asi jednu hodinu. Přejeme Vám krásné jaro bez únavy. Text: Lenka Hamrlíková, Petra Jedková, Foto: www.samphotostock.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz