5. 3. 2015 - Společnost Barry Callebaut Czech Republic s.r.o. , společnost Almeco, s.r.o, Almeco plus s.r.o. a Almeco Skyba s.r.o. spolu s AKC ČR vyhlašují další ročník soutěže „Callebaut Cup 2015“.
Soutěže se mohou zúčastnit studenti – jednotlivci, odborné gastronomické nebo hotelové školy nebo učiliště (člena AKC ČR) nebo jednotlivec ve věku od 15 do 19 (včetně) let věku. Soutěží se v rámci studentů škol v ČR. Soutěžní úkol: Výroba 2 druhů čokoládových bonbónů a 1 kavárenského dezertu (do 150 g), s využitím čokolády a dekorace.
Charakter soutěže:
Soutěž v práci s čokoládou a čokoládovými výrobky, sestávající z práce připravené v domácím prostředí (škole, gastronomickém studiu apod.) a dokončení v místě konání soutěže. Podmínkou soutěže je výhradní použití belgických čokolád značky Callebaut.
Pořadatelé a partneři soutěže:
Barry Callebaut Czech Republic s.r.o., místní zastoupení výrobce belgických čokolád v ČR
Almeco, s.r.o, Almeco plus s.r.o. a Almeco Skyba s.r.o. – distribuční partneři Callebaut pro ČR
AKC ČR – Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
Soutěžící:
Jednotlivec – student odborné gastronomické nebo hotelové školy nebo učiliště (člena AKC ČR) nebo jednotlivec ve věku od 15 do 19 (včetně) let věku. Soutěží se v rámci studentů škol v ČR.
Zadání soutěže:
Výroba 2 druhů čokoládových bonbónů a 1 kavárenského dezertu (do 150 g), s využitím čokolády a dekorace.
A) Čokoládové bonbony s libovolnou náplní – ganáží – a libovolnou dekorací nebo nedekorované:
- 2 druhy čokoládových bonbonů á 5 ks
- jeden druh tzv. formovaná pralinka
- jeden druh tzv. krájený / polévaný (máčený) bonbón
Soutěžící na místě připraví čokoládovou dekoraci pro zdobení pralinek. Není povoleno si přivézt již hotovou dekoraci.
Hodnocení:
- chuťové kombinace
- celkový vzhled
- technika provedení
B) Kavárenský dezert (do 150 g) s využitím čokolády a dekorace:
- libovolný studený kavárenský dezert do 150 g hmotnosti, k jehož výrobě byla v 15% – 50% hmotnosti použita čokoláda Callebaut, a který doplňuje ručně vyrobená dekorace nebo studená omáčka. Příprava 2 ks. Povoleno: Použití vlastní připravené čokoládové dekorace na talířový dezert.
Hodnocení:
- chuťová kombinace
- celkový vzhled
- technika provedení
- náročnost přípravy v běžném provozu
- čistota na pracovišti
Zakázáno: Používání nejedlých komponent, koupených ozdob a polotovarů. Soutěžící musí dezert servírovat (dekorovat) přímo v místě finále (před veřejností).
Soutěžící je povinen servírovat dezerty ve vhodném oděvu (rondon, zástěra, černé kalhoty, boty a čepici) a zůstane v něm až do vyhlašování výsledků a ukončení soutěže. Zástěra a čepice bude poskytnuta společností Barry Callebaut Czech Republic, s.r.o.
Přihlášení do soutěže:
Do soutěže se přihlašují školy, písemně či elektronickou poštou, na adrese: obchodnimanazer@akc.cz. Školy obdrží po potvrzení o zařazení do soutěže zdarma množství čokolády potřebné pro přípravu adeptů soutěže a nominují posléze 2 soutěžící za svoji školu k účasti do kvalifikace. Od té doby již soutěží jednotlivci za sebe.
Uzávěrka přihlášek je v pondělí 16. 3. 2015, do konce měsíce soutěžící školy obdrží zboží.
Kvalifikace proběhne formou setkání účastníků z dané školy, včetně garanta odborného výcviku, u partnera soutěže firmy ALMECO. Soutěžící přivezou hotové bonbony a dezerty k prezentaci a krátce tyto ostatním představí. Termíny a místa kvalifikace budou sděleny na základě počtu přihlášených škol. Předpokládají se 3 kvalifikace, ze kterých postoupí vždy max. 3 soutěžící do finále. Rozdělení do kvalifikací určuje Barry Callebaut po dohodě s Almeco, hlavním kritériem je geografické uspořádání přihlášených škol. O postupujících do finále rozhodne porota složená z doprovodu soutěžících a jednoho zaměstnance Almeco v místě konání kvalifikace. Po předvedení prezentovaných bonbonů a dezertů proběhne praktický workshop na zpracování čokolády ze strany Almeco
PVA EXPO Praha, v rámci veletrhu FOR GASTRO & HOTEL
Soutěžící si na finále připraví:
- Vytištěnou recepturu dle zadání
- Připravenou ganáž a vybranou formu na dokončení formované pralinky
- Krájené kousky pralinek, pro namáčení a dozdobení na místě
- Základ pro kavárenský dezert, servírování a zdobení na místě
- Ostatní suroviny potřebné k dokončení bonbonů a dezertů
Časový úsek pro celé zadání je 120 minut.
Pro finále je možné připravit stejné nebo jiné pralinky a dezerty, než byly součástí kvalifikace.
Součástí finále bude slavnostní vyhlášení včetně udílení cen partnerů a diplomů.
Soutěží se o tyto ceny:
1. cena
Odborný praktický kurz zpracování čokolády, se zahraničním technologem Callebaut
Odborná knihu receptů – A guide to the Finest Belgian Chocolate
Dárkový balíček produktů Callebaut v hodnotě 3 000,- Kč
2. cena
Odborný kurz zpracování čokolády v praxi u společnosti Almeco
Odborná knihu receptů – A guide to the Finest Belgian Chocolate
Dárkový balíček produktů Callebaut v hodnotě 2 000,-Kč
3. cena
Odborný kurz zpracování čokolády v praxi u společnosti Almeco
Odborná knihu receptů – A guide to the Finest Belgian Chocolate
Dárkový balíček produktů Callebaut v hodnotě 1 000,-Kč
Ostatní finalisté
Dárkové předměty a zboží Callebaut
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.