30. 3. 2015 - PLZEŇ - Absolutním vítězem v pivní soutěži Mistr výčepní 2015 pořádanou plzeňským pivovarem Gambrinus se stala Marie Černá z restaurace Modrý dveře.
Finále v pivovaru Gambrinus se zúčastnilo 22 nejlepších výčepních z regionálních kol a celkem se do letošního ročníku zapojilo 200 účastníků napříč Českou republikou. Národní klání mezi hospodskými si klade za cíl především přispět k dobré pověsti českého piva a k dalšímu zvyšování prestiže řemesla českého výčepního.
Kvalitní pivo dovezené z pivovaru je totiž první polovinou úspěchu na cestě ke spokojenému zákazníkovi. Tou druhou je kvalitní péče o pivo, čepování a obsluha v hospodě. Právě soutěží Mistr výčepní přispívá Gambrinus ke zvyšování úrovně české pivní kultury. „Jsme rádi, že i letos byl zájem o účast v naší soutěži vysoký. Za poslední čtyři roky, co soutěž o nejlepšího výčepního pořádáme, už před porotou ukázalo své schopnosti přes tisíc výčepních a hospodských. O to víc tu ale platí rčení “Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“, protože hlavním přínosem soutěže je možnost se společně v řemesle výčepního zlepšovat,“ uvedl Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.
Výhra putuje do Českých Budějovic
V silné konkurenci, a letos poprvé v historii této soutěže, uspěla žena. Marie Černá je aktuálně výčepní v českobudějovické restauraci Modrý dveře. „Titulu Mistr výčepní 2015 si velmi vážím, uspět mezi ostatními finalisty i finalistkami nebylo vůbec jednoduché, zvlášť když jsme museli prokazovat jak praktické, tak teoretické znalosti o výrobě, kvalitě a historii českého piva. Vítězství je pro mě také velkou motivací. Věřím, že to ocení zejména na kvalitě načepovaného piva hosté, kteří se budou do hospody na dobré pivo rádi vracet,“ uvedla ke svému prvenství Marie Černá, která zvítězila, přestože za výčepem stojí teprve jeden rok. Vedle samotného titulu Mistra výčepního dostane vítězka od pivovaru Gambrinus možnost čepovat během vyhlášení ankety Fotbalista roku a také příslib dlouhodobé vzájemné spolupráce s pivovarem. Vítěz letošního klání v oboru výčepní se může také těšit na uspořádání oslavy, kterou mu pivovar Gambrinus zorganizuje.
Dobré, správně vychlazené a hezky načepované pivo do čisté sklenice jednou z nejdůležitějších podmínek spokojenosti zákazníků a příjemného zážitku z návštěvy restaurace. „Péče o pivo a jeho čepování je řemeslem, které se hospodští učí celý život. Zážitek z dobrého a krásně načepovaného piva je základem naši pivní kultury, je podstatou spokojenosti českých pivařů, kteří pivu skutečně rozumí, a úspěšného podnikání českých hospodských,“ doplnil sládek Pavel Zítek.
Jak správně a kvalitně načepovat pivo
Nejčastější chyby při čepování
Ponechání zbytku vody ve sklenici:
Voda je sice jednou hlavních surovin pro výrobu piva, ve sklenici po umytí by ale zbýt neměla.
Čepování z výšky:
Na první pohled to může vypadat atraktivně, chuti piva to ale nepomůže, ba naopak. Tímto způsobem pivo rozbíjíme, uvolňuje se příliš kysličníku uhličitého, který vytváří říz piva.
Odkapávání piva do sklenice po načepování:
Často objevující se chyba, po načepování má hotové pivo putovat hned na stůl, v žádném případě se nenechává stát pod výčepem tak, aby do něj odkapávaly další kapky piva.
Cvrnkání do bublin po načepování:
Do načepovaného piva se necvrnká, leda tak do kuliček. Taková společenská hra se ale většinou v hospodách a restauracích neprovozuje.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.