30. 3. 2015 - Od našich východních sousedů jsme si půjčili zajímavý recept ze soutěže Podzim s Whirlpoolem. Autorkou je Andrea Macková. Uvádíme pro zjitření mozkových buněk ve slovenském originálu.
Ingredience:
ružičkový kel 370 g
jablká 2 ks
syr Niva zlatá 100 g
čerstva šťava z jabĺk 1 dcl
med 2 lyžice
olivový olej 2 lyžice
dijonská hořčica 1 lyžica
masla 2 lyžice
celozrnného chleba 2 plátky
jablčného octu 1 lyžička
mletej škorice 1 lyžička
Chlieb nakrájam na malé kocky. Maslo a 1 PL medu roztopím v malom kastróle a zaprášim škoricou.V tejto zmesi obalím/premiešam kocky chleba a dám piecť do rúry vyhriatej na 180 °C, cca 3 -5 minút, do zlatista voňava.
Medzitým si umyjem ružičkový kel, očistím ho - vrchné lístky a hrubú časť dávam preč. Takto pripravený ho nakrájam na tenké prúžky. Pokrájaný kel zalejem marinádou pripravenou zo zvyšku medu, dijonskej horčice, olivového oleja, jablčného octu a čerstvej jablkovej šťavy. Pridám jablká pokrájané na kocky, rozdrobím nivu.
Podávam s čerstvo upečenými medovo - škoricovými krutónmi, ktoré ešte poprášim škoricou.
Dobrú chuť!
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.