Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ministerstvo zdravotnictví chystá další past na hostinské

Ministerstvo zdravotnictví chystá další past na hostinské

30. 3. 2015 - Takzvaný „Protikuřácký zákon“ (novela zákona č. 379/2009 Sb.) skrývá mnohem více rizik pro provozovatele restaurací a hotelů než pouhý zákaz kouření.

Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí s tímto zákonem v podobě, v jaké ji předkládá Ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona. Platit mají však opět podnikatelé.

Za posledních deset let naši politici neudělali jediné opatření, které by pomohlo podnikání v gastronomii a pohostinství všeobecně. Naopak většina zákonů dále přenáší finanční zátěž a odpovědnost na podnikatele. Protikuřácký zákon je toho typickým příkladem.

Zákon, kromě nepřípustné regulace cen nealkoholických nápojů v restauracích, přináší odpovědnost podnikatele za skutečnost, že se v jeho provozovně bude vyskytovat mladistvá osoba „zjevně v podnapilém stavu.“ Není zcela jasné, kdy je osoba zjevně podnapilá a kdy zjevně podnapilá není. To v praxi znamená, že zákon předpokládá, že provozovatelé hotelů a restaurací budou při vstupu zjišťovat věk hostů a nezletilcům by měli provést dechovou zkoušku na alkohol. Toto opatření je zatím nejabsurdnějším v historii našich politiků a jeho implementace nemá žádnou oporu v zákoně. Provozovatelé restaurací by pravděpodobně museli mít u vchodu policistu, který by měl právo hosty lustrovat. Nebo právo lustrovat občany dostane obsluhující personál. Přitom stávající zákon se opírá o nutnost prokázat prodej alkoholu. Sankce mohou být až likvidační.

Plošný zákaz kouření bude poslední tečkou pro provozovatele některých pivnic a hostinců, zvláště na venkově, kteří budou stát před rozhodnutím své podnikání ukončit. Podle dostupných studií z Irska, tento zákaz přinesl za deset let nárůst nezaměstnanosti v oboru o 14% a 10% úbytek restaurací. V České republice trvale klesají tržby v restauracích, jak uvedl za minulý rok ČSÚ. Opatření, která stát poslední dobou zavádí, včetně povinnosti značit alergeny, rozšíření kontrolních orgánů hygieny z jednoho na tři, povinnost hlásit potraviny živočišného původu dovezené z jiných zemí EU a další, nejen staví podnikatele v pohostinství do role úředníků, ale zatěžují je časově i finančně.

Ministerstvo zdravotnictví přitom přípravu tohoto zákona ani nediskutovalo se zástupci dotčených podnikatelů.

AHR ČR vyzývá zákonodárce, aby se při posuzování tohoto návrhu nezabývali pouze kouřením v restauracích, ale všemi aspekty, které tento návrh přinese a to nejen pro provozovatele restaurací, ale také jejich zaměstnance a zákazníky. AHR ČR žádá touto cestou zákonodárce, aby tento zákon nepodpořili.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: starek@ahrcr.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz