Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Chuť a estetika, tradice a experiment  v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

31. 3. 2015 - LITOMYŠL - Tři úspěšné ročníky Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že zájem veřejnosti o kvalitní pokrmy je velký a odkaz největší české kuchařky, která hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, má v Litomyšli odezvu.

V roce 2015 si připomeneme výročí 230 let od jejího narození (Všeradice 31. 1. 1785) a také 170 let od úmrtí (Litomyšl 5. 8. 1845).

Čtvrtý ročník městských slavností k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen tak bude mimořádně slavnostní. Znovu přivede na Smetanovo náměstí kuchařské odborníky, studenty odborných škol, domácí hospodyňky i kutily, milovníky dobrého jídla a pití. Tentokrát se zaměří především na potravinářské produkty českých zemědělců a kvalitní výrobky přímo z farem.

 

Téma ročníku: „Zemčata a zelené věci“

 

Předběžný program

pondělí 11. 5. až pátek 22. 5.

Gurmánská pouť – restaurace v Litomyšli a okolí vaří menu podle M. D. Rettigové

Rettigová znovu ve škole – soutěž ve školních jídelnách        

Galavečeře v restauracích – prezentace menu špičkových šéfkuchařů

Pátek 22. 5.

18:00               Pivní speciality s Plzeňským Prazdrojem

18:30               Aplaus na Zámeckém návrší – koncert Ondřeje Brzobohatého spojený s gastronomií

Sobota 23. 5.

 

10:30 – 11:00   Hold u hrobu M. D. R., průvod kuchařů

poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové, vystoupení Sboru paní a dívek,

průvod na Smetanovo náměstí

 

11:00 – 12:00   TOBOGAN – živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností

 

11:00 – 18:00   Gastrofestival na Smetanově náměstí

-       prezentace sdružení Česká farma

-       SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry

-       kuchařská soutěž dvoučlenných týmů z hotelových škol Pardubického kraje, prezentace škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích

-       prezentace výrobců potravin a gastro vybavení

-       prodej místních produktů a regionálních potravin

-       škola kuchařských dovedností

-       prezentace partnerských měst (Slovensko, Holandsko, Japonsko)

-      prezentace měst spojených s osobností M. D. Rettigové (Všeradice, Ústí nad Orlicí,
Rychnov nad Kněžnou)

-      soutěž jedlíků bramborových knedlíků (AKC ČR – Východní Čechy)

Program na pódiu – moderuje Aleš Cibulka

-       klání kuchařů o titul CHAMPION GASTROSLAVNOSTÍ M. D. RETTIGOVÉ

-       kuchařské prezentace, zábavné soutěže

-       Sbor paní a dívek, Ľudová hudba Matúša Ondruša z Levoči

Dětský program:

-       zdobení Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová – JaJa

-       školička vaření – veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků, atd.

19:00 – 21:00   Večerní hodokvas

hodování s hudbou a tancem, rožněné sele a skupina Brouci Band - The Beatles
Revival

Doprovodný program:

10:00 – 17:00   Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček (zámecké infocentrum)

 

10:00 – 17:00   Dobrá rada slovanským venkovankám aneb Pojednání, kterak pokrmy
sprosté lacině i chutně připravovati
(Regionální muzeum)
- interaktivní program pro malé i velké

 

14:00               S trochou nostalgie aneb Vařme trochu česky (Regionální muzeum)
- křest nové kuchařské knihy Miroslavy Kuntzmannové

 

10:00 – 17:00 Soutěž ve vaření kotlíkového guláše na Toulovcově náměstí

„O kotlík starosty Litomyšle“

 

Neděle 24. 5.

11:00 – 17:00   Sousedská husička na Smetanově náměstí

- společný servírovaný oběd pod širým nebem, husí stehno s variací zelí a knedlíků

- Pilsner Urquell čepovaný vítězi soutěže Master Bartender

- hraje poberounská hudební skupina Třehusk
- zpívá Sbor Paní a dívek

- soutěž o nejlepší domácí bábovku

- zábavné odpoledne pro dospělé i děti

 

13:00 – 16:00   Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček (zámecké infocentrum)

Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť


Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 11. do 22. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně, vařené v duchu motta slavností. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu. Vyhodnocení soutěže proběhne 23. května v podvečer na Smetanově náměstí.

Rettigová znovu ve škole

S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 11. do pátku 22. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu.

Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Vítěz soutěže s nejvyšším počtem razítek získá lákavou cenu.

 

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“
dle propozic AKC ČR - Východní Čechy - Chuť Česka

Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 23. května na litomyšlské náměstí a porota stejně jako návštěvníci ji ohodnotí. Pokud vaříte opravdu nejlepší svíčkovou, pak získáte cenu od firmy Orion Litomyšl a diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.

 

Klání kuchařů o titul CHAMPION Gastroslavností M. D. Rettigové 2015

Který z kuchařů umí uvařit na téma „Zemčata a zelené věci“ nejlépe a stane se tak mistrem letošního ročníku? Soutěžící bude hodnotit odborná porota a nejlepší kuchař se může těšit na cenu od AKC ČR, roční předplatné novin a další ceny.

 

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše

"O kotlík starosty Litomyšle"

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta kamarádů, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

 

Soutěž jedlíků bramborových knedlíků - AKC ČR Východní Čechy

Jez do polosyta, … nebojte se – my budeme soutěžit o to, kdo sní nejvíce bramborových knedlíků sypaných smaženou cibulkou v časovém limitu, žádné přejídání a povolování knoflíků nehrozí. Soutěž organizuje AKC ČR pobočka Východní Čechy.

 

Soutěž o nejlepší restauraci Gastroslavností 2015

Restaurace, které se budou prezentovat na náměstí, budou zároveň soutěžit – jejich jídla ochutná odborná porota, ale hlasovat budou také návštěvníci slavností. Vyhodnocení proběhne v sobotu v odpoledních hodinách. Opět soutěžíme o ceny.

 

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 24. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.gastroslavnosti.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz