Brněnský hrad Špilberk se první červnový víkend stane dějištěm významné gastronomické události. Ve dnech 5. - 7. června se totiž odehraje už 4. ročník akce Špilberk Food Festival. Návštěvníky láká na pochoutky z osvědčených restaurací, ale i od nováčků.
V letošním ročníku festivalu se tak představí celkem 14 jihomoravských restaurací. Kromě delikátního jídla a vína se můžou návštěvníci těšit na cimbálovou muziku, sabráž a mnoho dalších doprovodných akcí. Novinkou pak bude speciální menu podávané přímo v Královské kapli. Předprodej vstupenek bude možný od konce dubna. Lístek na sobotu nebo neděli vyjde v předprodeji na 400 Kč, z čehož více než polovina částky slouží k výměně za konzumaci. Lístek na pátek pak v předprodeji vyjde na 1 550 Kč.
Seznam restaurací, které se první červnový víkend představí návštěvníkům na hradu Špilberk, je kompletní. Na Špilberk Food Festivalu se návštěvníkům premiérově představí hotel Hanzel, La Bouchée, restaurace Na Pekárně a SONO Restaurant. „Nové restaurace velmi vítáme - je to nejenom zpestření pro festivalové hosty, ale také důkaz toho, že Brno stále gastronomicky roste. Zájem restaurací o účast je opravdu velký. Bohužel nám nestačí kapacita areálu, abychom přijali všechny zájemce,” přibližuje organizátorka festivalu Marie Šotkovská. K nováčkům se připojí festivalové stálice: Boulevard restaurant, Butcher´s, Castellana Trattoria, IL Mercato, KOISHI fish & sushi restaurant, Noem Arch, restaurant Pavillon, restaurant a steakhouse Monte Bú, Ristorante Piazza a Restaurant Valoria. Každá restaurace svá menu doplní o vína, podtrhující chuť jídla.
Nejvýraznější novinkou letošního ročníku je připravované menu v Královské kapli. Ve spolupráci s KOISHI restaurantem připravili pořadatelé luxusní servírované menu snoubené s víny v unikátním prostředí středověkého sálu Královské kaple. Toto speciální menu budou moci návštěvníci ochutnat ve třech termínech v pátek, ve třech v sobotu a dvakrát v neděli. Speciální vstupenka, která bude zahrnovat vstup na festival, exkluzivní KOISHI menu s víny a florény (tj. speciální festivalová měna) na konzumaci z festivalové nabídky, bude k zakoupení v předprodeji na webových stránkách festivalu. Majitelé této vstupenky budou mít také možnost zúčastnit se v předsálí Královské kaple degustací vín ze sortimentu vinného baru PETIT CRU.
Zažijte netradiční sabráž nebo otevírání ústřic
Gastronomický festival doplňuje bohatý doprovodný program. Diváci si tak můžou užít vaření přímo na pódiu s michelinským šéfkuchařem, nahlédnout do tajů sabráže, tedy netradičního otevírání lahve šampaňského, sledovat porcování čerstvého tuňáka se sushimasterem z KOISHI restaurantu nebo se aktivně zúčastnit programu na pódiu během soutěže v otevírání ústřic. Opět jsou připraveny oblíbené řízené degustace za přítomnosti samotných vinařů, kteří poskytnou zasvěcený výklad o víně, společně s VOC Znojmo ochutnají návštěvníci víno i v kasematách hradu Špilberk. Řízené degustace pod vedením odborníků budou letos zasvěceny také rumům nebo čaji. Pivo na akci dodá tradiční partner festivalu, pivovar Starobrno.
K dobrému jídlu, vínu a pivu nemůže chybět ani muzika. Všechny tři festivalové dny zabaví diváky cimbálová muzika nebo jazzové trio. Na páteční večer si ale pořadatelé připravili modernější večerní hudební program: „Na několika místech hradu Špilberk bude hrát jak DJ, tak živá kapela. Večírek podpoří i restaurace, které budou mít otevřeno do 1 hodiny ranní. Spolu s nimi samozřejmě také bary, které mimo jiné nabídnou barmanskou show a oblíbené míchané koktejly,“ dodává Marie Šotkovská.
Páteční bohatší program, ale také snížená kapacita účastníků a prodloužená otevírací doba restaurací, zajišťuje návštěvníkům neopakovatelný zážitek. Vstupenky na festivalový pátek je možné zakoupit v předprodeji za 1 550 Kč, z čehož 750 Kč je určeno pro konzumaci z festivalové nabídky. Páteční vstupenka zahrnuje také francouzské šampaňské jako welcome drink. Sobotní či nedělní vstup bude v předprodeji v nabídce za 400 Kč (z toho 250 Kč na konzumaci)
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.