Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Nezapomínejte na luštěniny! Kuře chutná skvěle i s cizrnou, fazolemi nebo čočkou

Nezapomínejte na luštěniny! Kuře chutná skvěle i s cizrnou, fazolemi nebo čočkou

17. 4. 2015 - Luštěniny patří v naší kuchyni mezi velmi opomíjenou potravinu. A přitom pokrmy připravené z luštěnin jsou nejen dobré, ale i velmi zdravé a navíc levné. Luštěniny obsahují značné množství vitaminů skupiny B, antioxidantů, draslíku, železa a vápníku a navíc jsou zdrojem bílkovin a vlákniny.

Dnes, kdy můžeme vybírat z mnoha druhů čočky, fazolí, hrachu nebo cizrny, by se na našem stole měly objevovat častěji, alespoň jedenkrát týdně. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa u nás, vybral nápadité exotické recepty, díky kterým připravíte kuře tak, jak jej můžete ochutnat v Maroku, v Mexiku nebo na Srí Lance. Spojením luštěnin a kuřecího masa, které je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů, dosáhnete velmi zdravého pokrmu, který dodá tělu potřebné živiny.

Kuřecí tajine s cizrnou

Ingredience:

1 kg kuřecích prsou DZ Klatovy,
2 střední cukety, 3 velké mrkve,
1 střední lilek,
2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička skořice, 3 lžičky mleté papriky, 3 lžičky mletého zázvoru,
3 lžičky kurkumy, 1 lžička cayennského pepře, 2 lžíce olivového oleje,
1 plechovka loupaných krájených rajčat, 2 lžíce rajského protlaku, 0,5 litru vývaru, 50 g loupaných mandlí, čerstvý koriandr, cizrna

Postup přípravy:

V hluboké pánvi rozehřejte olej. Kuřecí maso nakrájené na větší kostky opečte a vyjměte z pánve. Do pánve vložte nadrobno nasekanou cibuli, česnek, směs koření a vše mírně osmažte. Přidejte zpět opečené kousky kuřete, promíchejte, přidejte vývar, krájená rajčata a protlak tak, aby bylo maso ponořené. Zakryjte a nechte 30 minut dusit.

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, mrkve rozpůlte na polovinu podélně i příčně, cuketu a lilek nakrájejte na cca 2 cm velké kousky. Zeleninu s mandlemi přidejte do pánve a nechte dusit dalších 15 až 20 minut. Hotové jídlo ozdobte čerstvým koriandrem a servírujte s uvařenou cizrnou.

 

Kuřecí curry se žlutou čočkou

Ingredience:

500 g kuřecích prsou DZ Klatovy,
3 uvařené středně velké brambory, hrst cukrových lusků, 4 chilli papričky, 1 lžíce rybí omáčky, 1/4 lžička kurkumy, 1/4 lžička drceného koriandru, 1 lžice žluté curry pasty, kokosový olej na smažení, 0,5 litru vývaru, 30 ml kokosového mléka nebo krému, žlutá čočka

Postup přípravy:

V hlubší pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky a curry pastu a pomalu na mírném ohni smažte. Přidejte na tenké plátky nakrájené kuřecí maso, lžíci rybí omáčky, kurkumu, drcený koriandr a vše za stálého míchání smažte při vyšší teplotě. Když je maso hotové, přidejte na kostičky nakrájené oloupané uvařené brambory a cukrové lusky, promíchejte a krátce osmažte.

Vše zalijte vývarem, kokosovým mlékem a důkladně promíchejte. Nechte povařit na velmi mírném ohni pod pokličkou asi 5 minut. Podávejte horké s čerstvě uvařenou žlutou čočkou.


Pikantní fazole s kuřecím masem

Ingredience:

600 g kuřecích prsou DZ Klatovy, 300 g uvařených červených nebo bílých fazolí (dle chuti), 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 3 rajčata, 200 g mražené kukuřice, 1 plechovka loupaných krájených rajčat, 1 lžička pálivé papriky, sůl, olivový olej na smažení

Postup přípravy:

V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a dozlatova osmažte. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso. Když je maso propečené, přidejte na nudličky nakrájenou červenou i žlutou papriku, rajčata, fazole a kukuřici, promíchejte a vše dohromady osmažte. Přidejte pálivou paprika, sůl a loupaná rajčata. Zalijte hrnečkem vody a nechte povařit na velmi mírném ohni asi 5 minut. Podáváme s opečeným bramborem ve slupce.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: michaela.tomkova@crestcom.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz