Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

I GurmáNSKÉ ORIGE z Fidži představí NEZNÁMÁ ZEMĚ

I GurmáNSKÉ ORIGE z Fidži představí NEZNÁMÁ ZEMĚ

20. 4. 2015 - ZLÍN – Už v pondělí 20. dubna odstartuje ve Zlíně XIX. ročník NEZNÁMÉ ZEMĚ, oblíbeného festivalu cestování, sbližování a poznávání kultur. Potrvá do čtvrtka 30. dubna.

Už jeho první týden nabídne spoustu atraktivních besed. Hned na úvod, v 18:00 v Alternativě, bude Michael Fokt představovat Fidži, tedy zemi, kde místní ještě před dvěma staletími jedli lidské maso. V 20:30 se v CAfé R 21 pokusí pořadatelé festivalu Miroslav Náplava a Petr Horký účastníky vtáhnout do příběhu cestovatele Miroslava Zikmunda. Právě jeho citát „Život je přesný součet náhod“ je také letošním mottem NEZNÁMÉ ZEMĚ.

Další nabídka prvního týdne festivalu:

NEZNÁMÁ ZEMĚ 2015 – program:

Pondělí 20. dubna

Alternativa – kulturní institut v 16 hodin: Cestovatelský biograf: Přestupní stanice (režie Kaveh Bakhtiari, Francie)

Alternativa – kulturní institut v 18 hodin: Michael Fokt – Fidži: země přátelských kanibalů. Ještě před dvěma staletími jedli lidské maso. Dnes patří mez učebnicové příklady mezilidské tolerance.

CAfé R 21 – Baťův mrakodrap od 20.30 hodin: Petr Horký a Mirek Náplava: Staňte se součástí příběhu Zikmunda a Hanzelky. Zapojte se i vy do projektu, který umožňuje cestování v prostoru i čase! www.webcestovatelu.cz je portál o světě a jeho proměnách. A kam se vydali H+N po stopách H+Z? Přijďte!

Úterý 21. dubna

Alternativa – kulturní institut v 16 hodin: Cestovatelský biograf: Mária a Mária (režie Jan Plachý, ČR)

Alternativa – kulturní institut v 18 hodin: Rudolf Švaříček – Nepál a Tibet: ROK KONĚ

CAfé R 21 – Baťův mrakodrap od 20.30 hodin: Iva Hastíková – Bosenské pyramidy. Bosenské pyramidy jsou něčím, co v Evropě opět nemá obdoby. Záhadologicko-cestovatelská perlička festivalu. První beseda po návratu Ivy Hastíkové z Bosny!

Středa 22. dubna

Alternativa – kulturní institut v 16 hodin: Cestovatelský biograf: Století Miroslava Zikmunda (režie Petr Horký, ČR). Mimořádná festivalová projekce celovečerního dokumentu, který v kinech shlédlo neuvěřitelných 35000 diváků a získal nominaci na Českého lva v kategorii Dokument.

Alternativa – kulturní institut v 18 hodin: Zikmund, Horký, Náplava - Život je přesný součet náhod! Chcete se dovědět, jak přišel Miroslav Zikmund na svou definici života? Režisér Petr Horký pracoval na natáčení celovečerního dokumentu Století Miroslava Zikmunda tři a půl roku. Šlo vše jako na drátkách? Co se do filmu nakonec nedostalo? Udělal by dneska něco jinak? Miroslav Náplava je editorem dvousvazkového výboru z cestopisného díla Hanzelky a Zikmunda. Jak dlouho četl všechny jejich knihy?

Čtvrtek 23. dubna

Alternativa – kulturní institut v 16 hodin: Cestovatelský biograf: Ingriš, Eduard Ingriš! (režie Petr Horký, ČR). V letošním roce si připomínáme 110 let od narození českého „Heyerdahla“. Dokázal přeplout Pacifik na balzovém voru Kantuta, složil píseň Teskně hučí Niagara, v Peru se dostal do školních učebnic.

Alternativa – kulturní institut v 18 hodin: Jiří Šíma – Mongolsko: hrdá země Čingischána. Jedinečná beseda uznávaného mongolisty, sinologa a bývalého velvyslance v Mongolsku, nejenom o poznávání středoasijské nomádské republiky, ale také o osudech Mongolů žijících u nás.

CAfé R 21 – Baťův mrakodrap od 20.30 hodin

Jan a Michael Tutokyovi – Expedice Motonomádi Afrika: Tříletý projekt splněného dětského snu, filmové expedice SRDCAŘI.CZ s obytným terénním náklaďákem MAN po jižní Africe, má první rok natáčení úspěšně za sebou. Ukázky z natočených materiálů a poodhalení plánů na letošní rok. Splňte si i vy svůj sen!

Pátek 24. dubna

Alternativa – kulturní institut v 16 hodin Cestovatelský biograf. Annapurna - 13. osmitisícovka Radka Jaroše (režie Miroslav Náplava)

Alternativa – kulturní institut v 18 hodin: Lucie Výborná – Reportérkou ve stínu osmitisícovek: K2 a Cho Oyu. Skvělá moderátorka a reportérka Lucka Výborná je ženou činu. Loni byla členkou expedice Radka Jaroše, který vystoupil na svou poslední osmitisícovku K2 a jako první Čech získal Korunu Himálaje. Lucie se právě připravuje na Tyrkysovou horu, Cho Oyu, členem expedice je i slepý horolezec Honza Říha. Je to u ní reportérská posedlost nebo adrenalinová výzva? Jaké je to být jedinou ženou v tlupě horolezců? Na tuhle besedu budete dlouho vzpomínat!

Sobota 25. dubna Neznámá země v ZOO Zlín, od 14.00 hodin: Vladimír Plešinger - Amazonie a řeky příběhů. Zlínské uvedení nejnovější knihy proslulého cestovatele a spisovatele. Přijďte si poslechnout příběhy z Amazonie a třeba se i poradit, jak napsat poutavý cestopis!

Neděle 26. dubna

Městské divadlo - Studio Z v 19.00 hodin (vstupenky v pokladně divadla): Divadlo Facka - ČERWUIŠ ANEB VE SVÉ VLASTI CIZINCEM. Příběh cestovatele Vojtěcha Alberta Friče a indiána Čerwuiše, kterého přivezl z jeho jihoamerické domoviny do Prahy v roce 1908. Divadlo Facka tento silný příběh ztvárňuje svými tradičními prostředky, diváci mohou těšit na hrdelní zpěv, pantomimu, akrobacii a prvky pohybového divadla.

Podrobný program na www.neznamazeme.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.vychodni-morava.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz