24. 4. 2015 - Britský řetězec supermarketů Iceland nabízí speciality z netradičních druhů mas, která v Česku v nabídce řeznictví nebývají. Lze tady ochutnat například pštrosí steaky, burger z krokodýlího masa nebo burgery z buvolího masa či divokého prasete.
Cesta kolem světa je událostí, kterou si může dopřát jen málo Čechů. Vyslat na ni své chuťové pohárky ale nyní jde v supermarketech Iceland. Britský potravinářský řetězec přináší do Česka různé druhy exotických mas ze všech koutů světa: krokodýlí, které je k dostání například ve střední Americe, speciality z pštrosa, na kterých si pochutnávají Jihoafričané, netradiční kombinace masa divočáka s jablky, klasické americké hovězí a pochoutky z vysoké zvěře či bůvolího masa.
Všechny výrobky poskytují záruku čerstvosti, byly zamraženy speciální technologií, která britskému řetězci přinesla už několik ocenění. „Pokrmy jsou zamrazovány ve stavu ideální čerstvosti, jejich nutriční hodnota proto nijak netrpí. Na rozdíl například od nemrazených potravin, které jsou vystaveny dlouhé přepravě nebo nevhodnému skladování,“ říká nutriční specialistka Ing. Veronika Novotná z VyváženéZdraví.cz. Dále uvádí: "I přesto, že v daném případě zdroj známe, u všech tří druhů mas se nikdy zákazník nesplete, co se kvality týká. Jedná-li se totiž o maso libové, jako v uvedených případech, pak je především výtečným zdrojem plnohodnotné bílkoviny. Zároveň takové maso s sebou nikdy nenese téměř žádné nežádoucí látky, protože ty jsou přenášeny především prostřednictvím tuků.
Tipy a recepty
Buvolí maso může být použito ve většině receptů, ve kterých používáme hovězí maso. Buvolí maso je jedním z nejlibovějších, nejvíce výživných druhů masa a můžete ho použít pro přípravu hamburgerů, steaků, gulášů nebo připravit pečeni. Vzhledem k tomu, že většina buvolů se chová na farmách volně, maso neobsahuje téměř žádná umělá antibiotika, hormony a steroidy, jako tomu může být u masa hovězího či dalších běžnějších druhů masa.
100 g buvolího masa obsahuje 146 kcal.
Pštrosí maso má stejně jako maso buvolí velmi málo tuku. Při kuchyňské úpravě je tedy možné využít metodu prošpikování slaninou. V případě steaku se doporučuje krátké prudké opečení následované "dotažením" masa při teplotě zhruba 80ºC, čímž zabráníme vysušení masa a získáme výbornou jemnou svalovinu narůžovělé barvy. Není žádoucí volit variantu "well done", aby nedošlo k vysušení masa a ztrátám na kvalitě.
100 g pštrosího masa obsahuje 142 kcal.
Maso z divokého prasete čili kančí maso bylo v minulosti konzumováno převážně v jídlech typu "eintopf" a v dušených pokrmech. Je dobrým zdrojem mono nenasycených tuků, zinku, vitaminu B12 a B3. Známé propojení chutí tohoto masa v našich končinách se nabízí se šípkovou omáčkou či se zelím.
100 g divokého prasete obsahuje 268 kcal.
Tyrolský guláš
500 g pštrosího masa - krájené na kousky
500 g cibule - krájená na plátky
1 lžička soli
1 lžička mleté papriky
1 lžička římského kmínu
čerstvě mletý pepř dle chuti
1 bobkový list
1/4 šálku vína
Na hluboké pánvi opečte maso ze všech stran do hněda. Předejte zbývající suroviny a přikryjte pokličkou. Přiveďte k varu a zmírněte, po té nechte vařit zhruba 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Podávat můžete s vařeným bramborem či jinou přílohou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.