Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vinařské jaro a léto patří růžovému a sektům

Vinařské jaro a léto patří růžovému a sektům

29. 4. 2015 - Podle nejaktuálnějších informací se v České republice vyprodukuje přibližně 300 000 litrů moravských a českých sektů, což je zhruba 400 000 lahví. Mezi moravskými a českými vinaři se průběžně zvyšuje počet firem, které se výrobou růžových sektů zabývají. Znamená to, že to z nich dělá z okrajové zajímavosti minulých let dnes již běžně dostupné zpestření jarních a letních dnů.

Růžové víno už mají zákazníci pevně spojeno s teplejšími obdobími roku a oceňují jeho svěžest a podmanivost ve vůních i chutích. Moravská a česká růžová vína jednoduše patří ke společenským událostem jarní a letní sezony, pro kterou se hodí nejen tichá vína ale i sekty.

Sekty svým perlením skvěle ladí s atmosférou, kam přesně zapadají i růžová vína. Léto, slunce, rozkvetlé zahrady. Časy, kdy šumivé víno bylo vnímáno výhradně jako něco exkluzivního a vhodného jen pro výjimečné příležitosti, jsou ty tam a drobné perličky stoupající úzkou vysokou sklenicí patří stejně jako tichá růžová vína stále častěji k chvílím pohody a radosti.

Základním parametrem pro výrobu kvalitních růžových vín je výběr vhodné odrůdy. Ideální odrůdy jsou Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe či Rulandské modré, Cabernet Sauvignon. „Odrůdy pro výrobu růžových sektů jsou v podstatě totožné jako pro výrobu růžových vín. Je pouze třeba brát zřetel na to, jaký charakter sektu si vinař představuje vyrobit. Je možné ho vyrobit pouze z jedné odrůdy, ale daleko častěji se sekty vyrábějí kupáží z několika odrůd. Každá odrůda totiž dodá ve finále to nejlepší tak, aby hotový sekt byl krásně vyvážený barevně i po aromatické a chuťové stránce,“ komentuje výrobu růžových sektů hlavní sommelier Salonu vín ing. Marek Babisz.

Růžové sekty jsou zajímavé především svým ovocným projevem, který jim dodávají právě vybrané odrůdy pro výrobu růžových vín. Je možné zde cítit tóny po višních, jahodách, malinách, vše je doplněno o svěží kyselinku. Růžové sekty jsou v oblibě i pro svou širokou barevnou škálu od lehkých pink odstínů přes losovou až po barvu jahodové limonády.

„Základní podmínkou pro úspěšné uvedení produktu mezi zákazníky je bezesporu kvalita produktu. Myslím, že moravská a česká vína tichá i šumivá splňují tuto podmínku nadstandardně. Podporujeme vyšší oblibu růžových vín a sektů z Moravy a Čech a jsme pevně přesvědčeni, že jejich ještě vyšší zapojení do spotřebních zvyklostí zákazníků bude přinášet potěšení oběma stranám, tedy milovníkům vynikajících vín i jejich moravským a českým výrobcům,“ komentuje letošní sezonu růžových vín ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.


Růžové akce

Nedílnou součástí každoroční kampaně jsou růžové akce napříč celou Českou republikou. Široká veřejnost se tak může seznámit s produkcí posledních let a pochutnat si na to nejlepším, co vinaři nabízí. Tradičně sezona růžových startuje na prvního máje v atraktivní lokalitě Villy Richter a přilehlé Svatováclavské vinice na Pražském hradě. Degustace se koná pod širým nebem a nabídne přes 100 vzorků růžových vín více než 30 moravských a

českých vinařství. Ochutnávat se bude od 10 do 18 hodin a součástí 150 korunového vstupného bude pět degustačních mincí a katalog vystavovatelů. Každý návštěvník, který dorazí v oblečení růžové barvy, dostane navíc degustační minci zdarma. Svátek růžových vín s působivým výhledem na starou Prahu pořádá Vinařský fond letos již posedmé.

Co je to rosé?

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Kompletní informace o moravských a českých růžových vínech naleznete na webu: www.wineofczechrepublic.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: j.skrletova@omnimedia.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz