27. 10. 2011 - VELKÉ KARLOVICE - Pekařky a pekaři mohou letos již podesáté poměřit svůj um v soutěži o nejlepší valašský frgál. Jubilejní ročník se uskuteční v neděli 6. listopadu ve Velkých Karlovicích v rámci Karlovského gastrofestivalu.
Začátek je v 11 hodin ve Spa hotelu Lanterna, soutěžní frgály budou moci ochutnat i příchozí návštěvníci.
„Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději hodinu před začátkem. Vzorky nejdřív posoudí porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgál - zkušený odborník, který se i díky svému neobvyklému jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Poté mohou ochutnávat také návštěvníci. Samozřejmě budou k dispozici i frgály na prodej,“ uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Během soutěže zpříjemní atmosféru folklórní pěvecký sbor Karlovjanky a kapela Dareband. Hlavní cenou pro vítěze je víkendový pobyt ve Spa hotelu Lanterna. Odměny budou připraveny i pro pekařky na dalších místech.
V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v ní objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem i méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové či třeba rynglové. Loni zvítězil hruškový frgál Marie Schmidtové z Velkých Karlovic.
Soutěž, která si za deset let získala velkou popularitu, vznikla před 10 lety spíše náhodou. „Shodou okolností se tehdy u nás jako host objevil pan Frgál. Jeho jméno nás pochopitelně zaujalo, slovo dalo slovo a první ročník byl pak víceméně neformální. Hodnotilo se při něm deset frgálů spíše z okruhu známých,“ přiblížila Zuzana Vašutová. Loni již porota posoudila 49 frgálů. Soutěže se účastní jak „domácí“ pekařky, které si pečou frgály jen pro sebe či rodinu, tak i profesionální pekařství ze širšího regionu. Na klání se každoročně přijedou podívat desítky lidí – kvůli omezeným prostorám Lanterny a regulování počtu návštěvníků bude letos poprvé zavedeno symbolické vstupné. Za vstup a možnost volné ochutnávky soutěžních frgálů se budou vybírat 2 Valašské gastroše (jednotná měna gastrofestivalu 1 gastroš = 25 Kč).
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.
Soutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu, který začne 4. a potrvá do 11. 11. Hlavní program vypukne o víkendu 5. a 6. 11., kdy se vedle soutěže o nejlepší frgál uskuteční i Gastro tour s možností ochutnávat speciality místních restaurací, s mezinárodním farmářským trhem, galavečeřemi i barmanskými večery. Zajímavostí programu je účast držitele prestižní Michelinské hvězdy. Ital Alessandro Gavagna připraví jednu z galavečeří a svůj um předvede přímo před zraky hostů také v neděli 6. 11. při kuchařských show spojených s ochutnávkou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.