4. 5. 2015 - IVANČICE - V jednadvaceti letech už uzrává mladický rozum, z půdy pod nohama vyvěrají výhonky životních rozhodnutí a dozrává také čas na sklizeň nasbíraných zkušeností. Pojednadvacáté je ale opět poprvé – a poprvé je ten vhodný čas na to jít s čistou hlavou vstříc novým zážitkům.
Nejinak tomu bude od pátku 22. do neděle 24. května na Slavnostech chřestu 2015 v Ivančicích –letos s Českým chřestem, bohatým gastro-kulturním programem a šetrnějšími materiály!
Letos se devět tisíc pravidelných návštěvníků tradičních chřestových slavností bude moci vůbec poprvé najíst výhradně ze svazků bílého a zeleného chřestu vypěstovaného na českém území. „Čtyři tuny chřestu ze slovenských Veľkých Levár z minulých let letos na slavnostech vystřídá až šest tun Českého chřestu z Hostína na Mělnicku“, prozrazuje před květnovými Slavnostmi chřestu organizátor Aleš Tureček. Další novinkou 21. ročníku slavností bude vykročení směrem ke snížení množství odpadů a tak i nalezení šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí.
Dosud se chřestové speciality a nápoje servírovaly v nerecyklovatelných plastových talířích, miskách a kelímcích. Na letošních slavnostech vás u vybraných pokrmů čeká servírování na kompostovatelných palmových listech, porcelánových talířích nebo nápoje rozlévané do vratných kelímků. A bude toho více. Prozatím můžeme prozradit, že se letos opět výborně najíte chřestových specialit vařených špičkovými kuchaři osmi moravských restaurací a že ani letos na slavnostech nebudou chybět prodejci regionálních produktů, řemeslný jarmark nebo milovníky vína oblíbený WinePoint.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.