Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Naše vína přivážejí 5 zlatých medailí z italského Jesola

Naše vína přivážejí 5 zlatých medailí  z italského Jesola

15. 5. 2015 - Úspěšné tažení moravských a českých vín soutěžním rokem 2015 pokračuje medailovou sklizní na Concours Mondial de Bruxelles. Naši vinaři zde získali celkem 12 medailí, z toho 5 zlatých. Zajímavostí letošního ročníku je úspěch dvou našich sektů.

Letošní ročník putovní soutěže se konal v italském Jesolu. Společnou prezentaci moravských a českých vín organizačně zajišťovalo Národní vinařské centrum za finanční podpory Vinařského fondu.

Zlaté medaile získala vinařství:

* BOHEMIA SEKT - Bohemia Sekt Prestige Brut 2013

* Vinařství Josef Dufek - Tramín červený, výběr z hroznů 2013

* Vinařství Štěpán Maňák - Ryzlink vlašský, výběr z hroznů Terroir 2013

* Vinařství Pavlov – Pálava, pozdní sběr 2013

* Víno Mikulov - Rulandské bílé, pozdní sběr 2013

I přes obrovskou konkurenci se v soutěži umístily také dva sekty firmy BOHEMIA SEKT, a to na zlaté a stříbrné pozici. Je to dokladem toho, že rostoucí obliba sektů nejen jako sezónního vína jde ruku v ruce s jejich kvalitou, která obstojí i v mezinárodním měřítku.

Za Českou republiku v hodnotících komisích zasedli Luboš Bárta, Iva Kováříková, Michal Šetka, Josef Balík, Martin Půček a Tibor Nyitray. JUDr. Luboš Bárta, MBA okomentoval dění na soutěži: „Můj osobní pohled na hodnocená vína je ovlivněn tím, že jsem vedl specializovanou komisí pro mladá tichá rosé a neročníhová šumivá růžová vína a jen občas jsme pro zpestření dostali sérii bílých nebo červených vín. Ze zhruba stovky hodnocených růžových vín ročníku 2014 lze zobecnit, že v trendu jsou svěží suchá vína na horní hranici povoleného zbytkového cukru pro tuto kategorii. Na ústupu je smetanovo-jogurtový styl, naopak stále častěji se prezentují čistě ovocná vína s pěknou kyselinou, čemuž ostatně prakticky v celé Evropě přál i ročník."


Concours Mondial de Bruxelles

Bodové limity této soutěže jsou nastaveny nadstandardně vysoko přísně – 96,6 bodů a více na velkou zlatou medaili a 92 na zlatou. Zisk medailí na CMB je tak o to cennější. V Jesolu se letos poměřilo přes 8 000 vín ze 45 zemí světa, které po tři dny posuzovalo 299 porotců.

Soutěž se letos konala poprvé v roce 1994 v Bruggách, kdy se hodnotilo „pouze“ 861 vzorků. V následujících letech se hodnocení konalo v Bruselu a dalších městech Belgie. Už tehdy se z Concours Mondial de Bruxelles stala jedna z nejprestižnějších světových soutěží vín, přesto se v roce 2006 organizátoři rozhodli ještě více posílit její mezinárodní charakter a přesunuli hodnocení z Belgie do významných evropských měst. Začalo se v Lisabonu, následoval Maastricht, Bordeaux, Valencie, Palermo, Lucemburk, Guimarāes, Bratislava, vloni Brusel a letos Jesolo. Příští ročník putovní soutěže se bude konat v Bulharském Plovdivu.

Foto: Ředitel a majitel soutěže Baudouin Havaux

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: j.skrletova@omnimedia.cz, foto: JUDr. Luboš Bárta, MBA
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz