Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Druhý květnový víkend se na Slovácku otevřou veřejnosti památkové domky

Druhý květnový víkend se na Slovácku otevřou veřejnosti památkové domky

29. 5. 2015 - SLOVÁCKO - Letos premiérově na první červnový víkend připravuje Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu akci na podporu památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých (soukromých) muzeí na Slovácku – Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku „Víkend otevřených památkových domků“.

V sobotu a v neděli 6. – 7. Června 2015 bude od 9 do 17 hodin veřejnosti zpřístupněno celkem 30 objektů – památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí, aniž by bylo nutné prohlídku předem rezervovat.

„Památkové domky a malá muzea jsou velmi cenným dokladem života v obcích, v těch menších často také i jedinou turistickou atraktivitou. Tyto objekty jsou využívány především místními obyvateli jako významná součást komunitního života, na druhou stranu jejich využití v cestovním ruchu chybí. Není v silách a možnostech každé obce provozovat turistickou atraktivitu s pravidelnou otevírací dobou, proto jsou v těchto případech v obcích určení průvodci, kteří po předchozí dohodě objekt zpřístupní. Absence stálého pracovníka s sebou nese další negativum – velmi malá možnost propagace a prezentace. Proto jsme se v letošním roce rozhodli podpořit cestovní ruch v menších obcích prostřednictvím památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí během jednoho víkendu, kdy budou všechny zpřístupněny široké veřejnosti“, vysvětluje záměr Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko.

Památkovým domkům bude věnován propagační materiál, kde se návštěvník dozví, které obce či soukromí vlastníci zpřístupní své objekty. Součástí budou i navržené cyklotrasy tak, aby návštěvník mohl během dne navštívit několik památkových domků a současně se bezpečně mohl pohybovat po regionu, tím dostává tento záměr rozměr podpory šetrného cestovního ruchu na Slovácku.

Informace k této akci budou k dispozici na informačních centrech regionu, na obcích, které jsou do této aktivity zapojeny, na webových stránkách www.slovacko.cz a postupně budou jednotlivé objekty představovány na www.facebook.com/Pamatkovedomky. Akce vznikla za podpory Zlínského kraje.

FOTO: Komňa - Sýpka, Památník J. A. Komenského.

V rámci „Víkendu otevřených památkových domků“ budou zpřístupněny tyto domky:

Břestek (dům čp. 157), Boršice u Blatnice (Dům lidových tradic), Babice (Muzeum Babice čp. 121), Buchlovice (Muzeum Podhradí), Dolní Němčí (Muzeum Na Mlýně), Drslavice (Sušírna ovoce), Hluk (Soubor památkových domků „Na Rajčovně“), Huštěnovice (Muzeum Huštěnovice), Komňa (Obydlí zvěrokleštiče, Sýpka – Památník J. A. Komenského), Kudlovice (Dům Strmenských), Kunovice (památkový domek čp. 679), Nivnice (Bartkův mlýn, Nadační dům Dr. Kachníka a Vychovatelská knihovna J. A. Komenského, Nivnická izba), Ostrožská Lhota (Lidový dům Háječek), Ostrožská Nová Ves (památkový domek čp. 377), Popovice (Potomákovo muzeum krojů), Strání (Rolnický dům čp. 216 „Štrbákovec“), Šumice (Šerkova usedlost, Trchalíkova usedlost, Šumické muzeum), Topolná (Zemědělská usedlost čp. 90 a 93), Tupesy (Muzeum tupeské keramiky, obydlí hrnčíře), Uherské Hradiště, Rochus (Park Rochus, objekt stodoly), Veletiny (vinná búda – pouze v neděli), Vlčnov (usedlost čp. 65, čp. 739, Muzeum lidových pálenic), Vyškovec (Statek Ve Vlčí čp. 40).

FOTO: Muzeum tupeské keramiky, interier domku.

Pozn. Výtěžek z případného vstupného (ve většině případů vstupné dobrovolné) bude ve všech případech věnován na opravy, rekonstrukce a údržbu konkrétního objektu.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: lenka.durdakova@slovacko.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz