3. 6. 2015 - Pokud se chcete před návštěvou blýsknout svým pestrým kuchařským umem, zkuste to prostřednictvím léty prověřeného receptu na punčový dort. Ten jsme přejali z nové Kuchařky první republiky, která je nepřebernou studnicí inspirace z poctivé a originální kuchyně nejen našich babiček. Knihu sepsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a vydalo ji nakladatelství Smart Press.
Punčový dort
na 1 dort
těsto
• 10 vajec, žloutky a bílky zvlášť
• 300 g krupicového cukru
• 10 lžic teplé vody
• 260 g polohrubé mouky
• 1/2 lžičky kypřicího prášku
• jahodová nebo malinová zavařenina na potření
• růžové a žluté potravinářské barvivo
na namáčení
• 10 ml punče
• 100 ml horké vody
• 45 g moučkového cukru
poleva
• 300 g moučkového cukru
• 5 lžic horké vody
• 2 lžíce citronové šťávy
• 1 lžíce oleje (poleva pak nepopraská)
• rozpuštěná čokoláda na ozdobu
1. Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou, prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.
2. Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto. Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.
3. Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou. Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu.
4. Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.