Autor receptu
Tomáš Jakeš, Uherské Hradiště
Recept pro vás uvařil
Tomáš Jakeš
šéfkuchař Restaurace Koníček, Uherské Hradiště
(na fotografii vlevo)
Postup
Omyté kachní stehna osolíme, opepříme, přidáme tymián, vložíme na plech, zalijeme sádlem tak, aby byli stehna úplně pod sádlem. Nastavíme si konvektomat nebo troubu na 88 °C pečení a konfitujeme 4 hodiny. Pokud chceme zkrátit dobu pečení, zvýšíme stupně na 115 °C a konfitujeme asi 2 hodiny.
Zelí si mezitím nastrouháme, přidáme sůl, pepř, zalijeme balzamikovým octem,
jablečným džusem, sádlem a pečeme v troubě přikryté po dobu 1 hodiny na 130 stupňů. Poté dáme na sporák a všechen výpek ještě zredukujeme tak, aby zelí zůstalo bez vody a dochutíme dle své chuti. Zelí by mělo mít krásnou tmavou barvu a při servisu by mělo držet hezký tvar bez tekoucí vody. V žádném případě ničím nezahušťujeme! Můžeme doplnit např. přírodní tmavou šťávou.
Rohlíky pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a necháme ji vsáknout. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, petrželku a promícháme. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
Na vál položíme mokrou utěrku a hmotu na ní zformujeme do tvaru knedlíku. Pevně zamotáme do utěrky a konce zavážeme kuchyňským provázkem.
Knedlík v utěrce vložíme do vařící osolené vody a vaříme 30 minut. V polovině doby vaření knedlík obrátíme.