Štamgast & Gurmán

Telecí špaňelské ptáčky z Kuchařky první republiky

Telecí špaňelské ptáčky z Kuchařky první republiky

5. 6. 2015 - Úžasně křehké španělské ptáčky neurazí žádného gurmána, obzvláště, když jsou připravené hezky poctivě podle tradičního receptu. Ten mimo jiné najdete v Kuchařce první republiky, která vyšla v nakladatelství Smartpress.

Telecí špaňelské ptáčky

na 4 porce

• 8 tenkých plátků z telecí kýty

• sůl

• 50 g slaniny nakrájené na plátky

• 1 lžíce hladké mouky

• 2 lžíce másla

• 1 středně velká cibule

• 130 ml zakysané smetany

• 20 g mouky

• šťáva z 1/2 citronu

 

nádivka

• 2 menší sardele

• 1 lžíce másla

• 2 žloutky

• 1 tvrdší houska + mléko na namočení

• 1/2 cibule, oloupané a nastrouhané

• hladkolistá petrželka

• mletý pepř

 

smažené bramborové knedlíčky

• 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených

• 40 g másla

• sůl

• 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení

• na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku

• 6 lžic strouhanky + na obalení

• sádlo na smažení

 

1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

 

2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.

 

3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

 

4. Na knedlíčky oloupáme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

Autorky knihy: Jitka Rákosníková, Eva Všetičková (foto Alena Hrbková)

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.smartpress.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz