6. 6. 2015 - BRNO - Menu jako pro krále. Tak by se dal označit 4. ročník Špilberk Food Festivalu, který byl v pátek slavnostně zahájen na hradu Špilberk v Brně a potrvá do neděle 7. června.
S exkluzivní novinkou se představí KOISHI restaurant, který si pro návštěvníky připravil delikátní pětichodové menu s vybranými víny přímo v prostředí Královské kaple. Na účastníky festivalu čeká také workshop alternativních metod přípravy kávy nebo soutěž v otevírání ústřic. Na pódiu se prostřídají zajímavé osobnosti z gastronomického světa, které předvedou svůj um. Hlavními hosty budou rovnou dva michelinští šéfkuchaři, Ital Federico Delmonte a Francouz Guillaume Delaunay.
Šéfkuchaři z celkem 13 jihomoravských restaurací si připravili pro návštěvníky Špilberk Food Festivalu vybraná menu. „KOISHI restaurant dokonce připraví registrovaným zájemcům exkluzivní pětichodové menu doplněné o vybraná vína. Na této hostině budou přítomní i vinaři a majitelé KOISHI restaurantu, kteří ji obohatí svými zajímavými příběhy. To vše v jedinečné atmosféře stylové Královské kaple,” popisuje organizátorka Marie Šotkovská. Vstupenky na toto královské menu jsou k dispozici až do 31. května přímo v KOISHI restaurantu na Údolní 11 v Brně. Festivalové vstupenky jsou dále v prodeji ve vybraných restauracích a ve festivalové dny přímo na místě konání.
Další speciální vstupenkou, kterou si můžou zájemci zakoupit, je vstupenka na řízenou degustaci vinařství z vinného baru PETIT CRU, která se odehraje v prostorách Babinský bistro. Se svými vybranými víny se tam představí pět jihomoravských vinařství. Víno bude téct proudem také přímo na Špilberku. I zde budou probíhat speciální řízené degustace pod vedením VOC Znojmo. Ty budou spojené s prohlídkou kasemat hradu Špilberk. Zároveň každá restaurace nabídne k připravenému menu pečlivě vybraná vína. V ceně vstupenek na festivalový pátek za 1 750 Kč je zahrnutá konzumace v hodnotě 750 Kč, volný vstup na degustace, welcome drink a večerní hudební zábava s DJi a elektroswingem ze SONO Centra. Vstupenky na sobotu nebo neděli lze pořídit za 500 Kč a je v nich zahrnuto 250 Kč na konzumaci z festivalové nabídky.
Špilberk Food Festival není jen o konzumaci dobrého jídla, lahodných nápojů a vybraných delikates. „V rámci festivalových dnů bude probíhat několik workshopů, které povedou odborníci svého řemesla. V pátek tak budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se degustace destilátů, dále budou probíhat degustace čajů vysoké kvality pod vedením propagátora čajové kultury Daniela Kláska nebo workshop s názvem Kouzlo alternativních metod kávy. A díky partnerovi festivalu Pivovaru Starobrno se návštěvníci přiučí tajům pivního sommelierství, ” doplňuje za pořadatele Šotkovská.
Po všechny tři festivalové dny bude návštěvníky bavit cimbálová muzika a jazzové trio. Doprovodný program Špilberk Food Festivalu je letos opravdu bohatý. Svůj um představí například Jakub Jurka, který se zaměřuje na budoucnost kuchyně - molekulární mixologii. Dále se návštěvníci můžou těšit na mistra světa v míchání nealkoholických nápojů Achima Šipla, šéfcukrářku Adélu Hostáškovou nebo na barmana s ohnivou show Martina Vogeltanze. Chybět nebude ani přední český šéfkuchař Dalibor Navrátil, který zároveň návštěvníky provede celým festivalem. Naopak své vlastní dovednosti si můžou návštěvníci vyzkoušet v rámci soutěže v otevírání ústřic.
První ročník Špilberk Food Festivalu proběhl v roce 2012 a od té doby se těší stoupající oblibě hostů. Je určený pro milovníky delikátního jídla, ale také pro ty, kdo chtějí ochutnat speciality z restaurací, do kterých běžně nechodí. „Špilberk Food Festival není jen o jídle, je to o vášni z vaření, o gastronomii jako umění,“ popisuje organizátorka akce Kateřina Bílková. Konzumace jídla a degustace vína se platí festivalovou měnou, tzv. florény (1 F = 25 Kč). Při zakoupení vstupenky automaticky dostáváte jejich určitý obnos. Florény je možné dokoupit také ve směnárnách přímo na místě akce.
Otevírací doba Špilberk Food Festivalu je v pátek od 13 do 01 hodin, v sobotu již od 11 do 21 hodin, v neděli od 11 do 19 hodin.
Pro informace a novinky z festivalu sledujte:Web: spilberkfoodfestival.czFacebook: facebook.com/spilberkfoodfestival Twitter: twitter.com/SFFBrnoInstagram: instagram.com/spilberkfoodfestival/
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.