10. 6. 2015 - V letním počasí se nám přes do jídla moc nechce a tak na oběd často volíme pouze polévku. Vynikající variantu nám nabízí uzená polévka s praženou krupicí z Kuchařky první republiky. Je rychlá a výborná!
Uzená polévka s praženou krupicí
na 5 porcí
• 400 g uzeného masa
• 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
• 20 g másla
• 40 g krupice
• sůl
• hladkolistá petrželka
jíška
• 15 g másla
• 15 g mouky
1. Maso dobře opláchneme, vložíme do vroucí vody a vaříme ho doměkka. Poté ho vyjmeme, vývar přecedíme, je-li třeba, osolíme, přidáme do něj na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici. Budeme potřebovat asi 1 a půl litru vývaru. Část masa rozdělíme na vlákna, zbytek použijeme jinak.
2. Vaříme jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělíme vlákna masa, zalijeme polévkou a ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.