Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Bylinky a láska?

17. 3. 2011 Jelikož tématem časopisu Štamgast&Gurmán pro toto číslo je svatba a s ní se spojuje i láska, budeme se proto věnovat bylinkám a to z pohledu slova “láska“. O řadě bylin je dávno známé, že mohou nejenom léčit, zlepšovat chuť pokrmů a nápojů, ale že působí i jako afrodiziaka. Tématem lásky a afrodiziak se lidstvo zajímalo již od pradávna.Ve všech etapách lidského vývoje se hledali nápoje lásky a elixíry, které by lidem pomohly získat přízeň obdivované osoby, nebo zvýšit výkon při milostném aktu. Při výrobě těchto zázračných receptur využívali bylinek, květin aj. ingrediencí. Možná i vy najdete inspiraci ve využití těchto bylinek, které jsou i dnes pro nás snadno dostupné a zatoužíte si okořenit život špetkou originálního aroma lásky.

Nejznámější bylinkou srdce je Rozmarýn lékařský - keř pocházející ze Středomoří, na jaře kvete světle modrými, bílým nebo růžovými květy. Aromaticky vonící listy obsahují mnoho silic. Řekové a Římané ji považovali za nositelku štěstí a ochránkyni před zlými duchy. Rozmarýn utišuje bušení srdce, povzbuzuje mozek, žaludek a nervový systém. Používá se k ochucení masa, zejména ryb a drůbeže, brambor, zeleniny a dává se na dřevěné uhlí, aby provoněl připravované maso. Rozmarýn se dá pít samostatně jako čaj, nebo je nejčastěji součástí provensálského koření. Jídlu dodá trpce kořeněnou chuť a výborně ochucuje ocet. Vzhledem k bakteriostatickým vlastnostem pomáhá i konzervovat jídlo. Koupel z odvaru rozmarýnu má osvěžující mnohdy až afrodiziakální účinky. Dobromysl obecná – oregáno – je to trvalka, která v létě kvete růžovofialovými květy. Rostlina obsahuje třísloviny, hořčiny a hlavně éterický olej. Je to symbol štěstí, který byl přidáván do elixíru lásky pro svou schopnost uvolňovat zábrany a podněcovat nesmělé. Dobromysl je oblíbená hlavně v italské, mexické a španělské kuchyni. Oregáno je základním prvkem známé provensálské směsi bylinek. V lidovém léčitelství se doporučuje dobromysl při migrénách, astmatu,kašli, plicních infekcích, chorobách jater, revmatismu, zánětu lymfatických uzlin, depresích a posiluje imunitní systém. Máta peprná – aromatické listy mají zelenou barvu s tmavohnědým nádechem a mají výraznou peprmintovou chuť a vůni. Květy chutnají jako peprmintový bonbon. Podporuje mužnost, doporučuje se při impotenci. Máta peprná má pozitivní účinky především na žaludek a trávicí soustavu. Působí proti nevolnosti, mírní křeče, usazuje žaludek a zmírňuje plynatost a pálení žáhy. Třísloviny v ní obsažené účinkují rovněž preventivně proti chorobám žaludku, žlučníku a střev. Je považována za jednu z nejvíce všestranných bylinek, která pomáhá mimo jiné i při závratích, nespavosti či depresích, nemocech ústní dutiny. Působí antisepticky při zánětech. Navíc je máta peprná bohatá na antioxidanty, které podporují dobrý zrak, a její silice posiluje imunitní systém. Čerstvá máta může být součástí sladkých nebo slaných pokrmů a vynikající chuť se dá využít v přípravě studených, nebo teplých nápojů. Tužebník jilmový - bylinka s něžným, bílým květenstvím. Je jedním ze zdrojů přírodních salicylátů – spireinů, ze kterých se v těle vytváří kyselina salicylová, kterou už desítky let známe pod jménem aspirin. Kromě přírodních salicylátů obsahuje nať rostlinky flavonoidy, fenolické glykosidy, třísloviny a další léčivé látky. Má antibakteriální, protizánětlivé a antirevmatické účinky. Tužebník působí protizánětlivě, tlumí bolesti a snižuje horečku. Je vynikajícím lékem ve formě odvarů používaným při poruchách trávení, překyselení žaludku, pálení žáhy, dně, chřipce, nemocech močového měchýře aj. Má svíravou hořkou chuť. V severských zemích se květy přidávají jako aromatická látka do piva a vína. Tato romantická bylinka (vůni, která potěší, naplní srdce radostí povzbudí smysly) se hází na novomanžele či může být součástí květinové výzdoby. Myrta obecná – tradiční dekorace na svatbách. Stále zelený keř je v řecké mytologii spojen s krásou a láskou. Kvete nádherně vonícími bílými kvítky. Výtečně chutnají květy, nebo poupata (bez zelených částí) v různých salátech včetně ovocných. Větvičky i s listy můžete péci s masovými pokrmy. Plody se používají především na Středním východě jako koření. Jejich chuť se nejvíce podobá plodům jalovce, ale jsou o něco jemnější. Myrtový olej je součástí parfémů, mýdel, mastí a šamponů a lékařsky se zevně používá proti akné a zánětům dásní. Roztlučený list léčí odřeniny, škrábnutí a rány a používá se i na lupénku. Pití čaje z listu působí proti zánětům čelních dutin a proti kašli. Výluh ze dvou hrstí květů a listů myrty ve 2 litrech kvalitní pramenité vody, litru přírodního révového bílého vína a cukrovým sirupem zkrášluje, posiluje činnost srdce a vyvolává milostnou touhu. Tak to je jenom malá ukázka, jakým způsobem, se dají použít některé druhy bylinek k přípravě chutných a zajímavých jídel nebo nápojů. Dozvěděli jste se i to, že bylinkami se nejenom dochucuje a léčí, ale že se jimi dají probudit i někdy netušené city. Ale vždy mějte na paměti, že ne každá bylinka je pro každého. Text: Jana Ingrová, Foto: www.samphotostock.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz