3. 11. 2011 - VELKÉ KARLOVICE - Už jen pár desítek hodin zbývá do začátku 3. Karlovského gastrofestivalu, jedinečné gurmánské akce, která opět ovládne údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.
Letošní ročník obohatí atraktivní novinky - mezinárodní farmářský trh či galavečeře s „Michelinským“ kuchařem, součástí bude i 10. ročník soutěže o nejlepší valašský frgál. Gastrofestival se uskuteční 4. až 11. 11, hlavní program vypukne o víkendu 5. a 6. 11.
Po oba víkendové dny se bude konat takzvaná Gastro tour, během níž mohou lidé navštěvovat vybrané restaurace a kulinářské zastávky v údolí Léskové a ochutnávat různé speciality. „Část podniků nabídne Valašské menu, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší valašský recept resortu Valachy. Nebudou chybět ani další valašské speciality, zvěřina, jehněčí či zabíjačka. Letos poprvé je součástí Gastro tour i mezinárodní farmářský trh, na který jsme vedle farmářů z Valašska přizvali také producenty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii. Na osmi místech budou zřízeny gastronomické zastávky tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Návštěvníky údolím zdarma sveze Jelínkův expres a historický autobus, který zapůjčila Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Svezení nabídne i koňský povoz,“ láká ředitel hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla. V restauracích i na trhu se bude platit jednotnou měnou – Valašským gastrošem, který si mohou návštěvníci vyměnit ve směnárnách. Na Gastro tour je vstup zdarma. Koná se od 10 do 16 hodin za každého počasí, pro případ deště budou stanoviště krytá stany.
Součástí gastrofestivalu jsou také kuchařské show a galavečeře, při nichž předvede svůj um několik kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a Itálie, mezi nimi italský držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna. V neděli 6. 11. dokonce uvaří vybrané pokrmy přímo před zraky diváků při dvou kuchařských show v hotelu Horal.
Neděli zpestří také soutěž o nejlepší valašský frgál. Milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery v Cocktail baru Lanterna. V pátek 4. 11. bude zasvěcen nejstaršímu vinnému destilátu Armagnacu. Z Francie přijede samotný producent Armagnacu, Philippe Gélas z Maison Gélas. V sobotu 5. 11. bude hostem guru českého barmanství Alexander Mikšovic.
Uskuteční se i doprovodné programy. V pátek 4. 11. bude v Karlovském muzeu zahájena výstava řemeslných děl umělců z italského Friuli. V hotelu Horal bude po celý víkend pro rodiče k dispozici hlídání dětí, Golf Club Horal nabídne v sobotu zdarma ukázky a výuku golfu pro děti. U Chaloupek U Pařízků bude půjčovna segway, v Apartmánech Razula se uskuteční den otevřených dveří s ochutnávkou eko vín, sobotní podvečer zpestří posezení u cimbálu v Penzionu Pod Pralesem. Sobotní večer si také hosté mohou zpestřit koupáním při svíčkách v termálních bazénech a nočním saunováním ve Wellness Horal. www.valachy.cz
Program Karlovského gastrofestivalu:
4. 11. – Zahájení výstavy tvorby italských řemeslníků (Karlovské muzeum)
4. 11. - Galavečeře Gourmet klubu Slovakia (Galik)
4. 11. - Barmanský večer s Armagnacem (Cocktail bar Lanterna)
5. – 6. 11. - Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem (údolí Léskové)
5. 11. - Barmanský večer s A. Mikšovicem a A. Půtou (Cocktail bar Lanterna)
5. 11. - Michelinská galavečeře - Alessandro Gavagna (Horal)
5. 11. - Italská galavečeře - Loris Petris (Lanterna)
5. 11. – Posezení u cimbálu (Penzion Pod Pralesem)
6. 11. - Kuchařské show s Michelinskou hvězdou - Alessandro Gavagna (Horal)
6. 11. - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)
6. 11. - Galavečeře "Best of Valachy" (Lanterna)
10. 11. - Menu z exotického hmyzu (entomofágie)
11. 11. - Křest svatomartinského vína
Naučte se vařit od Michelinské hvězdy
Michelinská hvězda je nejprestižnějším oceněním kuchařského umění na světě. Jejím držitelem je i Alessandro Gavagna, šéfkuchař italské restaurace Al Cacciatore della Subida. Galavečeře, kterou připraví 5. 11. v hotelu Horal, je již vyprodaná. Stále jsou ale k dispozici volné vstupenky na kuchařské show, při nichž A. Gavagna v neděli 6. 11. v 10.30 a 13 hodin v hotelu Horal předvede své umění a uvaří vybrané pokrmy přímo před zraky návštěvníků.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.