Štamgast & Gurmán

Trnčená omáčka s uzenou krkovičkou, příloha valašský poškrabek

Autor receptu
Jarmila Trávníčková, Zlín

Recept pro vás uvařil
Pavel Václavík
šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a restaurace Vyhlídka
(na fotografii vlevo)

Suroviny potřebné na přípravu
40 dkg uzené krkovičky,
20 dkg sušených švestek (nebo povidla),
6 dkg másla,
4 dkg hladké mouky,
1 polévková lžíce povidel,
citrón,
mletá skořice,
cukr,
sůl

Příloha - valašský poškrabek
4,5 dkg másla,
60 dkg hladké mouky,
1 vejce,
2 dkg droždí,
sůl,
mléko
 

Postup
Uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme do měkka. Vařené maso vyjmeme, ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem s rozvařenými švestkami. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dokončením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citrónu, citronovou kůru a mletou skořici (možno i rozinky a nasekané oloupané mandle). Jsou-li sušené švestky kyselé, osladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili jen pecky ze švestek. Ostatní suroviny jsou součástí omáčky. Příloha - valašský poškrabek V 1/3 l vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a rozmícháme. Tím vytvoříme řídké těsto (kvásek), který necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku, vyklepeme vejce (část žloutku necháme na potření bochánků), osolíme, vlijeme vykynutý kvásek a propracujeme se zbytkem mléka v těsto, aby se v něm vytvářely vzduchové bubliny a aby se nelepilo na stěny mísy. Připravené těsto necháme vykynout a tvoříme z něj bochánky, které opět necháme kynout. Bochánky klademe na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozředěným mlékem. Pečeme v mírné troubě, občas pokropíme studenou vodou. Po upečení přikryjeme navlhčeným ubrouskem. Ihned podáváme, bochánky se nedají ohřívat v páře.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz