Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Unikátní spojení divadelního a gastronomického zážitku na Pražském Quadriennale v projektu Tvůrci

Unikátní spojení divadelního a gastronomického zážitku  na Pražském Quadriennale v projektu Tvůrci

11. 6. 2015 - PRAHA - Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě, s tradicí od roku 1967, se opět po čtyřech letech vrací do Prahy. 13. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy, která během 11 dní nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl a umělců z rekordního počtu 78 zemí světa. (FOTO Makers, Australia - For the Love of an Orange, c. Beth McMahon)

Specialitou ročníku 2015 budou, kromě experimentálních výstav Předměty a Kmeny, také živé akce s názvem Tvůrci, které budou probíhat v prostorách Galerie u Betlémské kaple. V rámci tohoto projektu předvedou umělci z různých koutů světa gastronomické performance, vycházející ze známých divadelních her, a umožní návštěvníkům Pražského Quadriennale dramatické příběhy nejenom zhlédnout, ale doslova si je vychutnat.

Slavnostní zahájení 13. ročníku Pražského Quadriennale se uskuteční ve středu 17. června od 18 hodin na Staroměstském náměstí. Vystoupí Folklórna skupina Poľana z Jarabiny a členové souboru Farma v jeskyni v režii Viliama Dočolomanského, zahraje Orchestr BERG v čele s dirigentem Peterem Vrábelem.

Jak chutná divadelní představení

Pod vedením islandské kurátorky Rebekky A. Ingimundardóttir, budou umělci v centru Prahy rozvíjet scénografickou disciplínu v tom nejširším slova smyslu. Každý den po celou dobu konání Pražského Quadriennale může kdokoliv obdivovat performativní stránku kulinářského umění a prozkoumávat hranice mezi světem divadla a gastronomie. V prostorách Galerie u Betlémské kaple vznikne improvizované restaurační zařízení, uzpůsobené pro divadelní produkci, kde bude možné sledovat nejenom vizuální stránku pokrmů, ale také umělecký způsob jejich přípravy, servírování a konzumace. Každý divák si v prostředí Starého města může obrazně, i doslova, vychutnat originální příběh tak, jak ho umělec za použití pokrmů vyjádří. Většinou tvůrci pracují se svými, již realizovanými představeními, u kterých se můžeme se těšit na zbrusu nové odkazy a reakce, vyvolané třeba právě změnou prostoru z divadelního jeviště na restaurační zařízení.

FOTO Makers, Greece -Russian Moodboard, c. Ekavi Whitlock Blundell

Uvaříme Višňový sad a Svatojánskou polévku

Jeden z nejzajímavějších nápadů se zrodil v hlavě řeckého scénografa Ekaviho Whitlock-Blundella, který se zaměřuje na zkoumání jídla jako materiálu a tvorbu kulinářských příběhů napříč různými médii. V jeho představení Višňový sad (de) konstrukce uvidíme na scéně všechny ingredience přímo v hlavních rolích Čechovových děl. Samotné publikum dokonce může rozhodnout o jednotlivých osudech a změnit dějovou linii celé hry. Kanadský soubor předvede nekonvenční zpracování jedné za slavných tragédií, konkrétně Strindbergovu Slečnu Julii. Původně naturalistické drama, zahrnující ironii, třídní nerovnosti, nevěru a dokonce sebevraždu, bude v podání nejrůznějších ingrediencí jistě zajímavou podívanou.

Jídlo jako lékařský objev nebo symbol multikulturality

Kyperská skupina umělců, vystupující pod názvem Paravan, uvaří své odlehčující představení podle receptu zázračného omlazování. Způsob přípravy jídla pak bude probíhat po vzoru experimentální operace, z níž bude nakonec servírován jedinečný lékařský objev. Naopak s hlubokou myšlenkou se ve hře s názvem Jinakost představí tvůrci z Thajska. Skrze svou exotickou kulturu a kuchyni navodí v divácích pocit osamělosti a odlišnosti, jaký prožívá snad každý v multikulturní zemi. K vytvoření takového emocionálního tlaku se nechali inspirovat absurdním dramatem Služky.

FOTO: Makers,Thailand - She loves us the way she loves her bidet, c. Sudhisa Patibhanthewa

Celý program Pražského Quadriennale se v letošním roce poprvé odehraje v historickém centru Prahy, jak uvnitř významných staveb a památek města, tak ve veřejném prostoru. Kromě hlavní programové části Sekce zemí a regionů se můžete těšit na divadelní představení, pouliční performance, instalace ve veřejném prostoru, workshopy, přednášky a diskuze s nejvýznamnějšími osobnostmi současného divadla a scénografie či dokonce filmu jako jsou Robert Lepage, Robert Wilson nebo Julie Taymor.

Kompletní program najdete na www.pq.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: petra.filsakova@piaristi.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz