Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Poslali vás k šípku? Seberte se a nasbírejte, co unesete!

Poslali vás k šípku? Seberte se a nasbírejte, co unesete!

5. 11. 2011 - Jestli vás někdo v těchto dnech poslal k šípku, tak by bylo dobré vzít tuto větu doslova. Šípkové keře jsou ještě v těchto dnech obsypané a to množství vitamínů, které plané plody ukrývají, nenajdete v žádné lékárně.

A kdo má rád zvěřinu nebo miluje bylinkové čaje, měl by si rychle pospíšit!


Poslat k šípku vás můžou po celé Evropě

I když má trny, píchá a je to zdánlivě obyčejný divoce rostoucí keř, jeho plody skrývají neuvěřitelné množství vitamínů. Šípky patří do čeledi růžovitých, což připomínají nejen zmíněné trny, ale i pichlavé, často svědění vyvolávající nažky. Šípkový keř roste často s oblibou tam, kde porosty bují o sto šest a rostliny se tak vzájemně chrání. I proto je plný vitamínu C a lykopenu. Šípkový keř je rozšířen po celé Evropě – kvete v červnu a s pozdním létem a počínajícím podzimem se na jeho větvičkách objevují malé červené plody, bohaté na živiny. O léčivé síle věděl už sám Hippokrates - podával je svým pacientů a v herbáři se objevily poprvé v 11. století.

 

S šípky proti paradentóze

Šípky prokazují lidskému organismu celou řadu dobrých skutků. Preventivně působí proti infekcím a nachlazení – tady nejlépe pomůže horký šípkový čaj ze sušených plodů, dále zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách. Jestliže máte pocit. Že na vás podzimní dny nepůsobí zrovna nejlépe, tak jsou to právě šípky, které pomáhají pečovat o dobré nervy a zvyšují schopnost soustředění. A jedna dobrá zpráva pro muže – konzumace šípků zvyšuje libido a stimuluje potenci. Největším darem jsou ale šípky pro ty, které trápí problémy s krvácejícími a velmi citlivými dásněmi. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C jsou právě šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění ústní dutiny.

Nejsladší po prvním mrazíku

Když nás někdo v těchto dnech pošle k šípku, zcela jistě nemá na mysli nic dobrého. Na druhou stranu, ono pořekadlo můžeme vzít doslova a k šípkovým keřům se skutečně vypravit. Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Do plátěné tašky nebo proutěného košíku si můžeme nasbírat, co hrdlo ráčí – vybíráme si však vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené plody bez stopek, které pak sušíme buď v teplé a dobře větrané místnosti nebo v sušičce. Usušené šípky skladujeme v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Jak ale s usušenými šípky naložit později? Velmi snadno, oblíbený je nejen čaj, ale také sirup, marmelády či omáčky ke zvěřině.

Čaj, likér, marmelády

Nejjednodušším receptem ze šípků je obyčejný odvar, šípkový čaj. Nejprve asi 10g drcených šípků vylouhujeme v půl litru vody po dobu asi hodiny, poté přivést k varu a nechat vylouhovat. Pak už jen scedíme čaj, abychom nepili kousky šípků. Pozor ale na styk čaje s kovem nebo ostrým světlem! Přišli bychom o značnou část vitaminu C! Máte rádi spíše lehce alkoholické nápoje? Vyzkoušejte šípkový likér. Směs šípků, citrónové a pomerančové kůry, rozinek, skořice a nového koření nalijeme do alkoholu, a necháme asi 14 dní odležet v teple na slunci. Poté přidáme cukerný roztok a ještě chvíli necháme nápoj odležet v chladnu. Velmi podobně lze připravit i domácí víno.

 

Z šípků lze připravit i výtečnou marmeládu, a to za tepla i za studena. Déle vydrží marmeláda připravená za tepla, kdy šípky 15 minut povaříme, propasírujeme a smícháme s pomerančovou šťávou a kůrou, jablečným pyré, skořicí a kyselinou citrónovou. Znovu povaříme, pocukrujeme a necháme zhoustnout. Poté ještě necelou půlhodinku sterilizujeme. Snadno lze připravit i kompot a sirup, které pak můžeme konzumovat celý rok. Šípkový džem tvoří základ oblíbené šípkové omáčky, která je vhodná zejména ke zvěřině. Připravuje se smícháním jíšky, vína, vody nebo masového vývaru, šípkového džemu a trošky citrónové šťávy.

Foto a text: www.vseovareni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz