22. 6. 2015 - Farmářské trhy v tuto dobu hýří barvami. Dnes sáhneme po trochu netradiční fialové a spolu s Kuchařkou první republiky uvaříme výbornou polévku z červeného zelí.
Polévka z červeného zelí s brusinkami
• 200 g brusinek
• 1 hlávka červeného zel
• 2 vejce
• 200 ml zakysané smetany
• cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení
Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.
P.S. Tohle je převelice zajímavá variace na boršč, která pro nás byla příjemným objevem i z hlediska chuti (je podle receptu z knihy Františka Janalíka a Jiřího Marholda Tajemství židovské kuchyně). Díky použitým surovinám jde navíc o pokrm zdravý, lehký a moderní!
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.