Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jak na dětskou obezitu?

Jak na dětskou obezitu?

5. 11. 2011 - Počátky dětské obezity jsou nenápadné. Nejdřív má dítě ,,naducané tvářičky´´, později je roztomile ,,baculaté´´, ještě později říkáme ,,však on se vytáhne´´ a nakonec dítěti ,,dělej s tím něco´´. Přitom nejčastěji jsme to právě my, rodiče, kdo s tím máme něco dělat – a to hned na začátku.

,,Mám to po mámě´´

Mnoho lidí se našlo ve rčení, že sklony k tloušťce jsou dány geneticky. ,,Mít to po mámě´´ lze však jen zčásti. Mnohem větší vliv než genetika má na tloustnutí vliv nevhodná strava a málo pohybu. Dříve bylo na vesnici běžné vídat děti celé dny běhat venku, ve městech po hřištích a po sídlištích. K tomu se přidala tělesná výchova, kde osoba učitele, mající tehdy ještě u svých svěřenců patřičný respekt, podnítila lásku ke sportu tak, že bylo výjimkou dítě nenavštěvující po škole alespoň jednou týdně žádný sportovní oddíl. A jak je to dnes? Tělesná výchova jen ,,aby se neřeklo´´, děti v učiteli sedícím na lavičce s píšťalkou vidí místo vzoru spíše nepřítele, ten, kdo holduje sportu pětkrát týdně je v partě dětí ,,out´´ a místo běhání po okolí je dnes spíše mezi dětmi populární za prvním rohem zkoušet kouření, anebo sedět u televize a počítačových her.

Není tedy divu, že člověk, od přírody největší vytrvalec mezi savci, není schopen čím dál pestřejší stravu přeměňovat v energii a spíše si živiny ukládá na horší časy. A začne-li převážně takto tělo fungovat už v útlém věku, je z 80% pravděpodobné, že tak bude fungovat i v dospělosti. Co tedy s tím?

,,Tlouštíku, špekoune, Mišeline´´

Obezita u dětí je obzvlášť velkým problémem hlavně proto, že tělo, které je teprve ve vývinu, je nepřiměřeně zatěžováno nadměrnou hmotností. Druhým hlavním problémem, který způsobuje, je pak posměch kamarádů. Ano, děti umějí být kruté. Stačí shlédnout starý český film Metráček.

Situace je nyní taková, že čím dál více dětí je obézních anebo má sklony být obézní. U nás se zatím drží na evropském průměru, tedy pětině obézních oproti čtyřem pětinám normálních, ale budeme-li děti stále vykrmovat s minimálním pohybem k tomu, brzy jistě budeme na špičce.

A co tedy s tím?

Nejprve je potřeba si uvědomit, že nadváha je skutečný problém, a že jím dítě skutečně trpí. Postavit se k problému čelem a místo pěti knedlíků dát dítěti jako druhou večeři misku ovoce může být prvním krokem. Také je potřeba promyslet pohybový režim a nové návyky dítěte. Mnohdy stačí namotivovat jej správným druhem sportu či hry, anebo alespoň nejezdit celou cestu do školy autem, pořídit psa nebo začít aktivně trávit víkendy. Vždyť ani nám dospělým více pohybu neuškodí. Pokud však nejsme schopni dítěti jeho oblíbené pochoutky odepřít a ani se kvůli němu více hýbat, bývá jediným východiskem zařídit dítěti pohyb v lázeňské léčebně nebo podobném zařízení. Zde během čtyř až šesti týdnů ztratí dítě až 10% své hmotnosti a naučí se, že při správném životním způsobu a režimu lze zhubnout a vypadat i cítit se lépe. Problémem je váhu si udržet doma, pokud dítě zapadne zpět do stejných kolejí. Častým jevem je pak jo-jo efekt a deprivace.

Nový režim nutný

V rámci racionální výživy se jako opatření proti obezitě doporučuje obecně pět menších porcí jídla denně, v žádném případě nevynechat snídani a večeřet s časovým odstupem od spánku. Porce jídla musí být přiměřené jak velikostí, tak i skladbou. Rozdíl mezi opatřeními proti obezitě u dospělého a u dítěte je dán tím, že dítě nutně musí uhradit potřebu živin pro tělesný vývin. Nesmyslné by tedy bylo snažit se vyléčit obézní dítě hladovkou. Nejlépe je samozřejmě obrátit se ohledně skladby jídelníčku obézního dítěte na míru na výživového poradce, anebo dětského lékaře.

S fyzickou aktivitou je tomu pak tak, že musíme vybírat sporty vhodné hlavně pro kostní a kloubní systém, který ještě není zcela vyvinutý a tedy zátěže schopný. Obecně se doporučují chůze, jízda na kole, plavání… A trvání na tom, aby byl pohyb každodenní. Podle lékařů trvá lidské mysli přesně tři týdny, než přijme jakýkoliv stereotyp. A tři týdny se dítě přemlouvat k pohybu vyplatí.

Problémem osvěty v oblasti dětského stravování a prevencí dětské obezity se zabývá nová nadace Foodparade.

Foto a text: www.vseovareni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz