Seriál ukázek z báječné Kuchařky první republiky od nakladatelství Smartpress zakončíme nesmrtelnou klasikou - takzvaným smažákem. Jak ho dělávaly naše (pra)babičky?
• 400 g sýra typu ementál nebo gouda
• 1 rozšlehané vajíčko
• špetka soli
• hladká mouka
• strouhanka
• 50–60 g přepuštěného másla
1. „Pro osobu počítáme asi 100 g sýra, který necháme u obchodníka nakrájet na potřebný počet tenkých plátků,“ radí ve své době známá kuchařka Z. Haškovcová.
2. Ze sýra odkrojíme případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalíme. Dáme je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat.
3. Přepuštěné máslo rozehřejeme a sýrové řízky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je s bramborovou kaší, přelitou rozehřátým máslem.
P.S. Kolikrát už jsme, i z úst renomovaných kuchařů, slyšeli názor, že „smažák“ je jediným výdobytkem socialistické kuchyně pro nejedlíky masa. Faktem však je, že smažený sýr je znám jednak z klasické italské kuchyně, a pak také z kuchyně vídeňské, kde se připravoval coby levnější náhražka vídeňského řízku. A jak dokládají dobové kuchařky (najdeme ho takřka v každé z nich), byl populární i u nás, ať už přišel odkudkoliv, bylo to dávno před Vítězným únorem.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.