Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Michelinský kuchař si na Valašsku nejvíc pochutnal na guláši

Michelinský kuchař si na Valašsku nejvíc pochutnal na guláši

7. 11. 2011 - VELKÉ KARLOVICE – Frgál, kyselice nebo slivovice? Nic z typických valašských pochoutek - italský šéfkuchař Alessandro Gavagna, majitel prestižní Michelinské hvězdy, který byl hlavním hostem víkendového programu Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích, si při návštěvě Valašska nejvíc pochutnal na „obyčejném“ guláši.

„Zkusil jsem toho ochutnat hodně. Kačena se zelím, ohaňkový vývar, bramborák, pivo, slivovice… Vše bylo dobré, chuťově odlišné od naší kuchyně. Nejvíc mi ovšem chutnal guláš v hotelu Horal. Pro vás je guláš možná obyčejné jídlo, ale já mám rád jednoduché, tradiční věci,“ svěřil se charismatický Ital.
Usměvavý šéfkuchař italské restaurace Al Cacciatore della Subida si během dvoudenního působení ve Velkých Karlovicích získal sympatie nejen návštěvníků gastrofestivalu, ale i personálu hotelu Horal, kde v sobotu se svým italským týmem připravil galavečeři pro 80 lidí a v neděli předvedl svůj um při dvou kuchařských show. Gavagna nešetřil slovy chvály na adresu kuchařů, číšníků a servírek z Horalu, kteří mu při přípravě a servírování galavečeře asistovali. „Byli milí, pozorní ke všemu, co jsem jim vysvětloval. Atmosféra byla moc dobrá. Dokonce tak moc dobrá, že jsme se pak večer nemohli rozejít do postelí. Takže jsme poseděli, vypili několik lahví…,“ prozradil s tajemným úsměvem Alessandro Gavagna.
„Byl to pro nás velký zážitek. Získat zkušenost od kuchaře s Michelinskou hvězdou, to se jen tak nepoštěstí. Pan Gavagna byl navíc příjemný a skromný. Co mě nejvíc zaujalo? Jak se při práci koncentruje, dává si záležet na každém detailu a je precizní. I když pracuje s jednoduchými surovinami, pohraje si s nimi tak, že na talíře vypadají nádherně. Jeho jídlo má ducha,“ svěřil se šéfkuchař hotelu Horal Jaroslav Orság.
Galavečeře a kuchařské show „michelinského“ kuchaře byly třešinkou na dortu bohatého programu Karlovského gastrofestivalu, který o víkendu v rámci hlavního programu Gastro tour nabídl ochutnávky regionálních specialit na několika místech v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh s účastí italských producentů či soutěž o nejlepší valašský frgál.
Gastrofestival nyní ještě pokračuje nabídkou valašských specialit ve vybraných restauracích v údolí Léskové. Zajímavostí je speciální Valašské menu ve Spa hotelu Lanterna, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší valašský recept. Jeho součástí je mj. králičí kyselice, trnčená omáčka či dezert metyja. Jako kuriozita je ve čtvrtek 10. 11. na programu galavečeře s menu z exotického hmyzu v hotelu Lanterna. Gastrofestival 11. 11. zakončí uvedení Svatomartinského vína a menu.
Podle odhadu pořadatelů navštívilo víkendový program Gastro tour asi 6 tisíc lidí. Už nyní začínají přemýšlet nad dalším ročníkem. „Poté, co letos mohli lidé porovnat chutě Valašska s Itálií, určitě příští ročník opět zasvětíme gastronomii některé z evropských zemí. Tentokrát nejspíš zůstaneme v hranicích bývalého Rakousko-Uherska,“ naznačil ředitel hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla. www.valachy.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz