Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Husí speciality a mladá vína. Svatomartinské hodování se blíží

Husí speciality a mladá vína. Svatomartinské hodování se blíží

7. 11. 2011 - VÝCHODNÍ MORAVA – Už jen poslední dny zbývají do začátku ochutnávání prvních letošních vín. Svátek svatého Martina, který připadá na pátek, provoní také husí speciality a další tradiční dobroty, které k tomuto svátku patří.

Nabídka akcí je velmi pestrá a to nejen o 11. listopadu, ale i na víkend 12. a 13. listopadu.
Žádanou kombinaci, tedy mladá vína a husí speciality, připraví v pátek nově zrekonstruovaný hotel La Fresca v Kroměříži. „V jedenáct hodin otevřeme zemská svatomartinská vína z charitních sklepů za účasti zástupce olomouckého děkanátu a zveme širokou veřejnost ke slavnostnímu okamžiku. Nabídneme také svatomartinské husí speciality, včetně tradičních lokší,“ sdělil Vratislav Tomeček z hotelu La Fresca.
Svatomartinské hodování se v Kroměříži uskuteční také na Hanáckém náměstí, kam vína dodá hned šest vinařů z různých oblastí. Program 11. listopadu začne v 11 hodin a potrvá do 22 hodin, o slavnostní zahájení se postará starostka města Daniela Hebnarová. Od 11 do 15 hodin bude vyhrávat Cimbálová muzika Josefa Marečka z Uherského Hradiště, kterou od 15 hodin vystřídá Dechový orchestr ZUŠ Kroměříž. Po oba dny, tedy pátek i sobotu, bude probíhat jarmark lidových řemesel za účasti zručných řemeslníků ze širokého okolí.
Svatomartinské menu se bude podávat 11. listopadu také v zámku Napajedla a to od 17 hodin. „Menu o několika chodech se bude podávat v zámecké restauraci. Ke svatomartinským delikatesám budou moci návštěvníci ochutnat mladá vína,“ přiblížila program manažerka zámku Petra Psotková. Jako předkrm se bude podávat kachní paštika, dále bude připravena polévka Husí kaldoun. Během hlavního jídla se lidé mohou těšit na pečenou husu s bílým zelím, knedlíkem a bramborovou plackou. Celé menu poté zakončí dezert v podobě jablkového štrůdlu se zakysanou smetanou. Menu pro jednu osobu stojí 490 korun.
V sobotu 12. listopadu se na zámku uskuteční od 16.15 degustace svatomartinských vín. Od 19 hodin pak v zámecké restauraci propukne Svatomartinské snoubení. „Během tohoto večera se lidé mohou těšit na zámecké svatomartinské menu s řízenou degustací svatomartinských vín vedenou Brankem Černým. Na výběr bude z pěti druhů vín pocházejících z vinařství Bronislava Vajbara z Rakvic,“ dodala manažerka zámku Petra Psotková. Celková cena menu s řízenou degustací je 590 korun. Důchodci mají pro víkendovou prohlídku zámku sníženo vstupné na 20 Kč.
Velmi vítaným hostem bude svatý Martin v Uherském Hradišti. Žehnání letošnímu vínu bude připraveno v pátek na Masarykově náměstí. Ochutnávat očekávaný mok bude možné ve vinném stanu až do pozdních odpoledních hodin, program proběhne od 10:45 do 18 hodin.
Přípravy na svatomartinské hodování je v plném proudu také v Tlumačově na Zlínsku, program se uskuteční o víkendu 12. a 13. listopadu v Klubu obce Zábraní. V nabídce bude například dozlatova upečená husička, degustace vín, vlasová show, věřící se můžou v neděli sejít na slavnostní mši svaté v kostele sv. Martina.
Hotel Rusava v Hostýnských vrších, má připraveno svatomartinské hodování od 11. do13. listopadu. Ke slavnostnímu menu patří vína z boršického vinařství Zlomek a Vávra, i nabídka ubytování s 50% slevou. www.hotelrusava.cz
Luhačovický hotel Augustiniánský dům připravil pro návštěvníky na pátek 11. listopadu 2011 Svatomartinské posvícení spojené s degustací svatomartinského vína z Moravy se someliérem a odborným výkladem o víně. „Páteční večeře proběhne ve stylu Svatomartinských hodů s živou lidovou hudbou“, zve Roman Taťák, ředitel hotelu.
V pátek 11. listopadu bude po několikaměsíční odstávce otevřena Koliba Kordulka, která je součástí moderního resortu Energetic v Rožnově pod Radhoštěm. „Kolibu uvedeme do plného provozu nabídkou svátečního svatomartinského menu s husími a kachními lahůdkami a ochutnávkou mladého vína. Naším cílem je provozovat ji jako stylovou valašskou kolibu s nabídkou regionální gastronomie,“ zve obchodní manažer Royal Spa, David Křebský.
V pátek 11. listopadu vyvrcholí pestrý program třetího ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Akce se zaměřuje na popularizaci tradiční valašské gastronomie, k níž neodmyslitelně patří mimo jiné kyselice, valašský frgál nebo slivovice. Podrobnosti k programu na www.valachy.cz.
Více o svatomartinské nabídce nadcházejících dní na www.vychodni-morava.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz