Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Znojemské vinobraní v záplavě vína a burčáku. Budete je poznávat všemi smysly

Znojemské vinobraní v záplavě vína a burčáku. Budete je poznávat všemi smysly

22. 7. 2015 - ZNOJMO - Vinobraní bez vína a burčáku je nemyslitelné. Jejich všudypřítomná nabídka během Znojemského historického vinobraní, které letos připadá na 11. až 13. září, poskytne spoustu příležitostí vychutnat si ty nejlepší vzorky ze znojemské vinařské podoblasti.

K tomu budete mít možnost si své znalosti o víně i otestovat, a to pod dohledem jednoho z nejpovolanějších odborníků. Největší vinařskou novinkou letošního vinobraní bude poznávání vína všemi smysly doplněné o vědomostní test, který se zaměří na nejtypičtější odrůdy Znojemské vinařské podoblasti – Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. V rezidenci T.G.M. na Masarykově náměstí vznikne v sobotu další významná a jedinečná scéna.

„Ti, kteří sem v sobotu zavítají, budou moci absolvovat vědomostní test a poznávání charakteristických znaků typických pro odrůdy Znojemska. Při jejich objevování zapojíte všech pět smyslů. I když – zapojíte vlastně i smysl šestý…,“ přibližuje s úsměvem novinku František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, hlavního organizátora vinobraní. „Půjde o netradiční poznávání vína, a proto by si jej neměl nechat nikdo ujít,“ láká návštěvníky František Koudela. To vše bude probíhat pod taktovkou a dohledem Ivo Dvořáka, viceprezidenta Asociace sommelierů ČR. Odměnou za úspěšné zvládnutí testu bude poukaz na dva degustační vzorky ve stanu VOC Znojmo na scéně u rotundy sv. Kateřiny.

Ta je už tradičně hlavní vinařskou scénou, kde 17 vinařství sdružených do VOC Znojmo představí na sedmdesát vín z vlastní produkce, tedy vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. A soutěžit se bude i tu. Kdo uhádne, kolik lahví se letos u rotundy vypije, získá dvě vstupenky na Znojemské historické vinobraní 2016 včetně degustačních bločků k ochutnávce vín VOC Znojmo. A že půjde o opravdu skvostná vína, naznačují desítky ocenění, jež vinaři za svá vína získávají. Náhodou není ani titul Vinařství roku pro Vinařství rodiny Špalkovy či četné zastoupení dalších vinařství v Národním salónu vín – tedy mezi stovkou nejlepších vín u nás. A malá nápověda – loni se vypilo 8 200 lahví. Vína VOC Znojmo najdete i ve Vlkově věži, kde si kromě skvělých vín ze speciálního vinného baru můžete z vrcholu věže užít vyhlídku na centrum města se skleničkou v ruce.

Jednou z dalších novinek letošního ročníku vinobraní je Vinný trh, který bude mít své místo na Slepičím trhu. Formou pochůzkové degustace tu budou znojemští vinaři nabízet svá vína, a to za zvuků cimbálové muziky. Doplní je nabídka jednoho rakouského vinařství z nedalekého Retzu a návštěvníci tak budou mít možnost porovnat vína totožná charakterem dvou sousedních vinařských regionů, avšak jistě odlišná v rukopisu každého z vinařů.

Kromě rakouského vinařství Weingut Windmühlheuriger Bergmann se na Vinném trhu představí také tři vinařství, která zde svá vína během vinobraní budou prodávat vůbec poprvé. „Jsme velice rádi, že se rok od roku zapojuje do vinobraní čím dál více místních vinařů. Rádi jim proto věnujeme prostor Vinného trhu k jejich prezentaci,“ upřesňuje František Koudela. „Vůbec poprvé tak na vinobraní ochutnáte vína z chvalovického vinařství Simenon a od dvou vinařství z Nového Šalforfa – Vinařství rodiny Nápravovy a Vinařství Karel Šmudla.

Opomenout nesmíme burčák, nepostradatelnou součást vinobraní. Částečně zkvašený hroznový mošt, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin, najdete v nabídce snad každého z vinařství. Můžete si ho vychutnat přímo na ulici nebo nejlépe v některém z mnoha tradičních mázhauzů, což jsou uzavřená nádvoří středověkých domů a renesančních paláců, která během vinobraní fungují jako vinárny, šenky či místa pro posezení, mnohdy i s vlastním programem. Vinobraní je jedinečnou příležitostí, jak tyto prostory, veřejnosti obvykle nepřístupné, navštívit. Stávají se tak oblíbenou a vyhledávanou atrakcí.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: chaloupecky@znojemskabeseda.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz