22. 7. 2015 - Netradiční chutě orientu stále více pronikají do českých kuchyní. Nám dosud málo známé ingredience dokáží dodat jídlům velmi pikantní chuť. Kari, chilli, zázvor, kurkuma, kokosový olej či kokosové mléko, již běžně zakoupíme v obchodech, a tak nic nebrání tomu si vyzkoušet mnohé asijské pochoutky.
Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, připravil cizokrajné recepty pro ty, co raději experimentují doma než v dalekých zemích. Indická kuřecí pánev je novinkou Drůbežářského závodu Klatovy, která překvapí svou autentickou a jemnou chutí. Je vhodná pro rychlý oběd nebo večeři, když není času nazbyt. Pokrm je hotový během 15 minut, stačí jej osmažit a na závěr přidat sladkou smetanu či kokosové mléko. Nejlepší přílohou je rýže nebo rýžové nudle. Pro ještě exotičtější chuť stačí přidat pár ingrediencí.
Ingredience:
1 balení Indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas na kostičky (čerstvý nebo kompotovaný), 3 chilli papričky, kokosový olej, sladká smetana, 300 g rýže basmati.
Postup přípravy:
V pánvi rozehřejte lžičku kokosového oleje, přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky a kousky ananasu. Krátce orestujte. Poté směs vyjměte z pánve a odložte stranou. Na pánev znovu přidejte lžičku kokosového oleje a po jeho zahřátí přidejte směs “Indické kuřecí pánve” a důkladně osmažte při nižší teplotě, dokud maso nebude hotové. Do hotové směsi přidejte směs ananasu, sladkou smetanu a důkladně promíchejte. Nechte povařit ještě 3 minuty a můžete servírovat s uvařenou rýží.
Indické kuřecí kari s koriandrem a zázvorem
Ingredience:
3 plátky kuřecí prsních řízků DZ Klatovy, 300 g rýže basmati, 2 stroužky česneku, 2 střední cibule, čerstvý zázvor, 3 chilli papričky, zelené fazolky, 1 lžička mletého (římského) kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička kurkumy, 400ml kokosového mléka, 1 malý́ svazek koriandru, rybí omáčka, kokosový olej.
Postup přípravy:
Nadrobno nakrájený zázvor, česnek, cibuli, chilli papričky a malou lžičku rybí omáčky rozmixujte na pyré a dle potřeby přilijte vodu. Na velké pánvi zahřejte lžíci kokosového oleje a 3 minuty na mírném ohni opékejte pyré. Přisypte kmín, kurkumu a koriandr, opékejte další 2 minuty. Přidejte na tenké plátky nakrájené kuřecí maso a smažte 5 minut. Přidejte zelené fazolky nakrájené na 3 cm dlouhé kousky. Nakonec vmíchejte kokosové mléko a nechte 20 minut zvolna vařit. Jako přílohu podávejte rýži. Hotový pokrm ozdobte nadrobno nakrájeným čerstvým koriandrem.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.