31. 8. 2015 - PRAHA - Gastronomicky výjimečný zážitek si mohou dopřát návštěvníci čtyřhvězdičkového hotelu Selský Dvůr v pražském Hostivaři. V pátek 11. září v 18:00 hod. je čeká kulinářský zážitek v podobě nádherného mistrovského menu „Global Chefs Challenge“.
Cena tříchodového degustačního menu včetně ochutnávky vín ke každému chodu je 1 290 Kč na osobu. Informuje o tom výkonný ředitel sítě SIVEK HOTELS Viliam Sivek, jr.
„Výjimečná gastronomie ve výjimečném prostředí. Tak lze charakterizovat připravovaný nevšední zážitek, který čeká na limitovaný počet 40 hostů, kteří si včas rezervují svá místa. Budou se cítit jako na mistrovstvích nejlepších kuchařů světa. Šéfkuchař hotelu Selský Dvůr Patrik Bečvář jim připraví kulinářské skvosty, s nimiž půjde do soutěže „Global Chefs Challenge“ v pražských Letňanech 14. října 2015. Zažijí neopakovatelnou gastronomii, když si budou moci ještě před konáním samotné soutěže vychutnat Patrikova soutěžní menu. Patrik je jediný reprezentant ČR nominován na letošní ocenění nejlepšího kuchaře světa. V Praze bude soutěžit spolu s nejlepšími kuchaři centrální Evropy. Vítěz postupuje do finále, které se bude konat příští rok v Řecku. Výsledky pražského kola budou vyhlášeny okamžitě po soutěži a tak budeme vědět ihned, zda se Patrik probojoval,“ říká V. Sivek.
Šéfkuchař Patrik Bečvář k tomu poznamenává: „Jako předkrm můžete ochutnat ravioly plněné marinovaným lososem v citrusech glazurovaných v redukci z červeného zelí, ceviche z mušlí svatého Jakuba, pečeného halibuta s estragonem, salátek z řapíkatého celeru a fenyklu, krémovou espumu z fenyklu a wasabi. Hlavním chodem bude telecí hřbet pečený při nízké teplotě, natrhané telecí vlákna ve vlastní šťávě, pyré z pečené mrkve a citronové kůry, žloutek vařený na 65 °C, mikro zelenina pošírovaná v másle a citrónu, květákové chipsy, petrželový olejíček. Na závěr jako dezert potěší dortíky z čokolády Valhorna Grand Cru De Terroir Manjari 64% plněné karamelem a mascarpone, gel ze zeleného čaje sencha a čerstvé maliny.“
Na kulinářském umění 27letého Patrika Bečváře si zakládá nejen management hotelu Selský Dvůr, ale má i široký okruh příznivců. Navzdory mladému věku byl již nejlepším kuchařem roku 2013-14 v ČR a skončil druhý v semifinále soutěže Nejlepší mladý kuchař světa (San Pellegrino Young Chef 2015). Vařil například i pro Baracka Obamu a George Bushe. Nejvýznamnější specialitou pocházející z jeho dílny jsou hovězí líčka s pyré z pečeného celeru přelité Demi Glace.
„Jsem členem národního týmu, se kterým jezdím po soutěžích po celém světě, díky tomu mám přehled, jaké jsou nejnovější světové trendy. Každá soutěž stojí hodně času a samozřejmě důležitá je podpora zaměstnavatele, aby poskytl suroviny na trénink a toleroval absenci v práci. Musím říct, že mám plnou podporu pana Siveka a opravdu pracuji dosud pro mě v té nejlepší restauraci, ve které se svým týmem vařím jen ze sezónních a čerstvých surovin. Nakonec o kvalitě mé práce se mohou hosté přesvědčit sami, když si přijdou ochutnat menu, se kterým se pokusím uspět na mezinárodní soutěži, nebo takové speciality a kombinace surovin, které v mnoha případech ještě nejedli.
V současnosti mě velmi baví vařit v souladu s přírodou, využívat farmářské produkty. Mám kamaráda z Plzně Tomáše Poppa, který skupuje různé produkty od farmářů. Díky němu mám na ně kontakty a mohu odebírat nejkvalitnější suroviny. Ale baví mě i zajít si do přírody a nasbírat suroviny vlastnoručně, například bylinky, květiny, houby, mladé jehličí, díky čemuž jsou moje pokrmy i kreativně vypracované. Myslím, že pak člověk dostane úplně jiný pohled na vaření a baví ho to,“ vysvětluje P. Bečvář.
Mezi nejvýznamnější úspěchy v profesním životě Patrika Bečváře patří ocenění na soutěžích Gurmet team Challenge v letech 2010 a 2012, Nejlepší pokrmy vhodné k růžovému vínu 2010, Gastro Hradec 2011, Mezinárodní soutěž v rakouském Warthe 2011, Kuchař roku Bocuse d'Or 2011, Česko-slovenská soutěž Primerbacub 2012, Gastrovavrinec 2012, IKA kuchařská olympiáda v Erfurtu 2012. Kromě toho vařil i pro členy českého národního hokejového týmu na Mistrovstvích světa v ledním hokeji. Nejvíce českým hokejistům chutnalo drůbeží farmářské maso z Biofarmy Loužná a čerstvé ryby od společnosti Fine Fish. Z příloh byla nejpopulárnější rýže v různých obměnách, těstoviny a brambory. Z dezertů byly velmi oblíbené domácí buchty na několik způsobů.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.