11. 9. 2015 - Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, regionální pobočka Šumava ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice pořádají 10. ročník soutěže ČESKÝ KAPR - na téma Český kapr s košíkem bylinek.
Do soutěže se mohou přihlásit všichni profesionální kuchaři a kuchařky v kategorii SENIOR a žáci a studenti HŠ, SOŠ a SOU včetně nečlenů AKC ČR, jejichž věk v den finále nepřesáhne 21 let (narozeni do 11. 11. 1994) v kategorii JUNIOR.
Závaznou přihlášku pro danou kategorii je nutné zaslat do 25.9. 2015 v elektronické podobě na adresu – email: slui@email.cz
Soutěž se skládá ze dvou částí
1. Korespondenční část – soutěžící zašle vyplněnou přihlášku, zpracované kalkulace, technologické postupy a fotografii pokrmu.
Uzávěrka korespondenční části je 25.9.2015.
O postupu do finále budou soutěžící informováni telefonicky a písemně do 30.10. 2015.
Startovné 700,-Kč /včt.DPH– zaplatí vybraní finalisté na místě.
2. Praktická část – Do finále postoupí 6 juniorů a 6 seniorů z korespondenční části.
6 juniorů – losování pořadí proběhne ve čtvrtek 12.11.2015
6 seniorů – losování pořadí proběhne v pátek 13.11.2015
Korespondenční část - Soutěžní zadání:
Soutěžící vypracuje materiálovou kalkulaci na 4 porcí / pro talířové podávání/
s fotografií hlavního jídla na bílém porcelánu.
Účastníci finále musí připravit stejné hlavní jídlo shodné z 1. kola.
Hlavní jídlo s přílohou na 4 porce s použitím dominantní suroviny filet z kapra, a vylosované
bylinky z tajného koše. Nutno použít aspoň 150g filetu z kapra. Jídlo lze doplnit i jinou rybou, nebo masem. Pokrm je součástí tříchodového menu. Váha jedné porce masa nepřesáhne 250g.
- vyhotovení 4 porcí pokrmu včetně přílohy před veřejností
- časový limit na přípravu a výrobu soutěžního výrobku včetně výdeje je 45 minut + 5 minut na úklid pracoviště
- prezentace na jednotném porcelánu / klubový neboli talíř na speciality, který dodá pořadatel – kulatý talíř 31cm, bílý bez dekoru.
- suroviny na přípravu si zajišťuje a hradí soutěžící sám, dominantní surovina bude přidělena na místě
- soutěžící je povinen přivézt si veškeré pracovní pomůcky
- studio bude vybaveno konvektomatem, elektrickým sporákem, holdomatem, dřezem s tekoucí vodou, pracovní plochou a elektrickou přípojkou na 220 V.
Zásady pro hodnocení:
- vypracování kalkulace
- použití povinné dominantní suroviny filet z kapra
- celkový dojem
- novátorství, kreativita
- organizace práce
- čistota pracoviště, hygiena
- osobní zručnost
- moderní technika a postupy
- celkový dojem
- nápaditost
- vůně a chuť výrobku
- skladba a barevnost výrobku
- presentace na talíři
- dodržení časového limitu
- vyváženost výrobku
Po sečtení výsledků porotou budou vyhlášeny výsledky soutěže a předány ceny vítězům. Vítězem se stane soutěžící, který získá největší počet bodů po sečtení bodových hodnocení od všech porotců.
Vyhodnocení odbornou porotou je konečné a závazné. Vymáhání výher právní cestou je vyloučeno.
Fotografie a kalkulace jídel jsou plně k dispozici pořadateli soutěže.
1. místo pohár, diplom, věcná cena
2. místo: pohár, diplom, věcná cena
3. místo: pohár, diplom, věcná cena
Případné dotazy na tel. č. 606 244 780 p. Pítra nebo e-mail: sumava@akc.cz
slui@email.cz.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.