Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Pražské kavárny a food blogeři se spojili pro Mezinárodní den lymfomu

Pražské kavárny a food blogeři se spojili pro Mezinárodní den lymfomu

11. 9. 2015 - U příležitosti Mezinárodního dne lymfomu, který si 15. září připomíná spolu s pacienty i veřejnost na celém světě, startuje pacientské sdružení Lymfom Help svou novou osvětovou kampaň.

Občanské sdružení Lymfom Help ve spolupráci se čtyřmi food blogery a 23 pražskými kavárnami vytvořilo netradiční kampaň. V kavárnách si zákazníci budou moci zakoupit například cupcake od Sweet’n’Sins v barvách kampaně a sdílením fotografií na svých sociálních sítích s označením #DenLymfomu tak informovat o této problematice své blízké a přátele. Tvářemi kampaně se stali čtyři pacienti, kteří tuto zákeřnou nemoc ve svém mladém věku porazili. 

Kampaň s podtitulem „Nikdy to nevzdávej!“ se zúčastní například kavárny sítě Mamacoffee, Kafe Karlín, AnonymouS Coffee, I Need Coffee!, ye’s kafe | studio, coffee room., Al Cafetero, Cukrárna Alchymista, Double B Coffee & Tea a mnohé další. AnonymouS Bar bude svým návštěvníkům 15. září podávat speciální koktejl B-Medicine, na bázi Becherovky, Aperolu, pomerančové a citronové šťávy a rebarborového sirupu, který byl vytvořen přímo pro Mezinárodní den lymfomu 2015.

Cílem kampaně, kterou vytvořilo pacientské sdružení Lymfom Help, je především rozšíření informace o tomto onemocnění mezi širokou veřejnost. Osvěta je jednou z nejdůležitějších aktivit sdružení. A to zejména proto, že příznaky této hematoonkologické diagnózy jsou v prvním stádiu snadno zaměnitelné s jinými onemocněními. Stejně jako u ostatních onkologických diagnóz i zde však platí, že čím dříve člověk podstoupí nezbytná vyšetření, tím větší má šanci na uzdravení, což u některých druhů lymfomů činí až 90 %.

Přestože je maligní lymfom páté nejčastější onkologické onemocnění na světě, informovanost veřejnosti je velmi nízká. Proto si vážíme i pomoci majitelů kaváren, z nichž někteří mají s tímto onemocněním zkušenost i ze svého okolí. To potvrzuje i David Stránský, jeden z majitelů konceptu AnonymouS: „I v okruhu našich známých se bohužel onemocnění maligním lymfomem objevilo a proto celou akci velmi rádi podpoříme nejen v naší kavárně, ale i baru.“

Čtyři food blogy zároveň vydají recept na dezert v barvách kampaně a vyzvou své čtenáře ke sdílení informací pod označením #DenLymfomu. Mezi blogery, kteří se zapojili do kampaně patří i Petra Davidová z blogu Kitchen and the City. „Mám s tímto onemocněním zkušenost z blízkého okolí, týkalo se to roku 1991. V té době se o tomto tématu vůbec nemluvilo a ani nevědělo. Jsem ráda, že dnes to již není tabu a myslím, že tato iniciativa sdružení Lymfom Help může hodně lidem pomoci.“

Co je lymfom?

Při onemocnění maligním lymfomem jsou postiženy lymfocyty, tedy jeden z typů bílých krvinek. Lymfomy proto mohou vzniknout v kterékoliv části těla. Mezi nejčastější příznaky tohoto onemocnění patří přetrvávající horečka nad 38°C bez známé příčiny, noční pocení, výrazný úbytek hmotnosti, dlouhotrvající slabost, kašel či dušnost, svědění kůže a zpravidla dochází ke zvětšení mízních uzlin, což je zároveň i jedním z nejčastějších příznaků propuknutí nemoci.

 

* Páté nejčastější onkologické onemocnění na světě, kterým trpí přibližně jeden milion lidí.

* Od počátku 70. let minulého století výskyt onemocnění maligním lymfomem vzrostl o 80 %.

* V České republice se toto onemocnění týká zhruba 10 tisíc pacientů.

* Každý den u nás onemocní 3 – 4 lidé.

 

Mezinárodní den lymfomu

Mezinárodní den lymfomu vyhlašuje každoročně nezisková organizace Lymphoma Coalition ve spolupráci se svými členskými organizacemi z různých zemí celého světa. Po celém světě se tak 15. září budou konat nejrůznější osvětové akce, které mají veřejnosti přiblížit, jak žijí lidé s onkologickým onemocněním, kteří jsou jimi postiženi anebo se na léčbě nějakým způsobem podílí.

Lymfom Help

Občanské sdružení LYMFOM HELP spojuje nemocné s maligním lymfomem, jejich blízké, lékaře, zdravotnický personál a všechny ty, kteří se chtějí podílet na osvětové činnosti v problematice maligního lymfomu. Na webové stránce www.lymfomhelp.cz je možné získat všechny podstatné informace o tomto onemocnění, včetně jeho příznaků a možnostech léčby spolu s odkazy na další organizace, které se touto problematikou zabývají a je zde také zřízen prostor na zodpovězení otázek pacientů lékařem, či uveřejnění příběhů pacientů, kteří nad onemocněním zvítězili a mohou se tak stát povzbuzením pro ostatní.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: lucie.bergerova@aristonpr.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz