Štamgast & Gurmán

Sudová vína by měla podléhat výraznější kontrole, míní sami spotřebitelé

Sudová vína by měla podléhat výraznější kontrole, míní sami spotřebitelé

14. 9. 2015 - Nejnovějšího průzkum veřejného mínění ukázal, že spotřebitelé sudových vín vnímají klamání zákazníků jako vážný problém, schvalují výraznější kontrolu a viditelnější značení zahraničních vín. Průzkum si nechal vypracovat Vinařský fond ČR.

Masivní rozšíření sudových vín je fenoménem posledních let a konzumenti vína si na něj velmi rychle zvykli. Alespoň někdy totiž kupují stáčená vína téměř dvě třetiny (64 %) konzumentů vína. Sudové víno spotřebitelé volí zejména pro jeho přijatelnou cenu a dobrou dostupnost plynoucí z vysokého množství provozoven stáčejících vína. Velmi citliví jsou však na klamání zejména pak u původu vína, a i proto schvalují některá uvažovaná opatření pro nápravu současného stavu.

  • 81 % spotřebitelů* souhlasí, aby stát výrazně posílil kontrolu míst, kde se stáčené víno prodává, a zavedl přísnou certifikaci těchto míst (podobně jako je tomu u lihovin).
  • Přes dvě třetiny (67 %) spotřebitelů* souhlasí, aby sudové víno bylo možné prodávat jen v obalech, které nelze opakovaně naplnit (např. tzv. bag in box) a aby tyto obaly byly zřetelně označeny informacemi o původu vína.
  • Bezmála polovina (44 %) spotřebitelů* by se dokonce vyslovila pro úplný zákaz prodeje zahraničních stáčených vín a zachování výhradně prodeje sudového vína tuzemského původu, tedy vína vyrobeného v ČR z tuzemských hroznů.

* Spotřebitelé, kteří alespoň někdy kupují sudová vína

„Průzkum v zásadě potvrdil to, co vinařské instituce říkají již několik let. Problém není sudové víno jako takové. To si zákazníci oblíbili a má na našem trhu nepochybně své místo. Nepřijatelné je ale klamání spotřebitelů,“ shrnul výsledky průzkum ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

„ Masivní rozmach nelegálního trhu umožňují na jedné straně desetitisíce prodejních míst a na straně druhé nedostatečné množství kontrolorů SZPI a dále neefektivní kontrola ze strany ostatních orgánů státní správy,“ komentoval výsledky průzkum JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR a dodal: „Zaměňování původu vína je ale jen jedním z celé řady problémů sudových vín. Kontroly ukázaly také mnoho případů pančování, tedy přimíchávání nepovolených látek do vína. A to je, nejen ve světle nedávné metanolové aféry, mnohem závažnější problém. Nekalým trhem se sudovými víny ale v neposlední řadě trpí také naši vinaři, kteří mohou podvodníkům jen stěží konkurovat poctivým moravským vínem.“

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla jen v loňském roce celkem 349 kontrol zaměřených na falšování tichých vín. Zkontrolovala 1040 vzorků vína, z nichž 508 nevyhovělo zákonným požadavkům.

Řešením, které mimo jiných navrhuje také Svaz vinařů ČR, je přísnější regulace (opakovaně neplnitelné obaly, výraznější značení atd.) a zintenzivnění kontrolní činnosti, včetně zavedení trestného činu – pančování vína.

Více informací o moravských a českých vínech naleznete na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: j.skrletova@omnimedia.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz