Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vinobraní: Znojmo o víkendu praskalo ve švech

Vinobraní: Znojmo o víkendu praskalo ve švech

15. 9. 2015 - ZNOJMO - I tak by se obrazně dala pár slovy shrnout situace ve městě během Znojemského historického vinobraní 2015. To se setkalo s enormním zájmem návštěvníků, předběžná čísla hovoří o téměř 40% nárůstu prodeje vstupenek ve srovnání s loňským ročníkem. Titul největšího svátku vína v České republice mu tím právem přísluší.

„Přiznám se, že tak obrovský zájem předčil naše očekávání. Je pro nás potvrzením, že nastavený koncept Znojemského historického vinobraní je správnou cestou – ať už samotný multižánrový program s důrazem na jeho historickou podobu, unikátní a velkolepý průvod kostýmovaných postav, tradiční výpravné rytířské turnaje, nabídka těch nejlepších vín a burčáku místních vinařství, snaha přinést návštěvníkům nové zážitky, tak i zvolená forma propagace a příznivé ceny vstupného,“ říká za hlavního organizátora Znojemskou Besedu její ředitel František Koudela. Zájmu vyjít do ulic města a užít si jeho středověkou atmosféru nahrávalo i krásné počasí, které ve Znojmě během víkendu panovalo. Předběžné odhady z nedělního odpoledne mluví o více než 80 000 platících návštěvnících, přesná a podložená čísla však budou známa až koncem následujícího týdne.

Program Znojemského historického vinobraní se i letos konal na celkem deseti scénách, z nichž pět bylo historických. Plné byly během víkendu všechny. Novinkou mezi nimi byl Vinný trh s nabídkou produkce vybraných místních vinařů. Jejich vzorky jste mohli ochutnat v útulném a až téměř domáckém prostředí mezi balíky slámy a vinnými sudy za doprovodu neutichající cimbálové muziky. Velmi pozitivní ohlas zopakovala loni uvedená Ulička chudiny. Potkat jste zde mohli kata, věštkyni, žebráky, mnichy, ale i lehké děvy nebo šarlatány a zloděje.

Ohromný úspěch sklidily speciálně pro vinobraní vyražené mince, které rozhazovali členové královy družiny během samotného průvodu. Mezi sedmi tisíci kusy stříbrných mincí připomínajících staré groše jich byla stovka ve zlatém provedení. „Ti, kteří zlatou minci zachytili nebo našli, si ji mohou samozřejmě ponechat jako suvenýr nebo ji naopak v srpnu 2016 vyměnit v Turistickém informačním centru v Obrokové ulici za permanentku na další ročník vinobraní,“ doplňuje František Koudela.

Stovky návštěvníků přivítala i rezidence TGM na Masarykově náměstí, kteří zde společně s Ivo Dvořákem, viceprezidentem Asociace sommelierů ČR, mohli letos nově poznávat Víno všemi smysly, konkrétně pak předvést svoji schopnost rozpoznat charakteristické vlastnosti nejtypičtějších odrůd Znojemské vinařské podooblasti – Sauvignonu, Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného. Víno teklo doslova proudem, což potvrzují i sami vinaři a provozovatelé mázhauzů. „Například na scéně VOC Znojmo počet rozlitých vzorků už během sobotního odpoledne překonal celkový objem vypitého vína během loňského ročníku vinobraní,“ dodává Koudela.


Program Znojemského historického vinobraní se v letošním roce nově protáhnul až do neděle. V malebném prostoru na Káře si ho užívali stovky návštěvníků, jiní ochutnávali víno na Rajské vinici, v Louckém klášteře nebo v Informačním centru VOC Znojmo ve Vlkově věži. Do posledního místa zaplněné kapacity hlásí i Vinobus VOC Znojmo, který se svou premiérovou jízdou představil v rámci nedělního programu. Plný provoz pak Vinobus zahájí v dubnu příštího roku a milovníky vína bude rozvážet vinařskými obcemi v okolí Znojma. Zkrátka centrum Znojma žilo i po celou neděli.

A mimochodem, historicky první svatební obřad konaný v rámci dobového programu v páteční odpoledne na Václavském náměstí dopadl šťastně – snoubenci si řekli své ano!

Znojemské historické vinobraní opět dokázalo, že je největší a nejlepší reklamou tohoto vinařského města, a proto patří jeho organizátorům velký dík. „Je na místě poděkovat všem lidem, kteří letošní vinobraní zvládli na jedničku. Na prvním místě musím pochválit tým Znojemské Besedy v čele s jejím ředitelem Františkem Koudelou, který si určitě občas zažil horké chvilky, ale vše zvládl s noblesou a bravurou. Dále bych chtěl poděkovat panu režiséru Václavu Beranovi a jeho produkčnímu týmu za velkolepý průvod a celé umělecké pojetí letošního ročníku. Mé poděkování patří i stovkám účinkujících v průvodu i na jednotlivých hudebních či divadelních scénách stejně jako desítkám techniků a zvukařů, kteří jejich vystoupení zajišťovali. Velký dík patří pochopitelně i všem lidem z městského úřadu a příspěvkových organizací, kteří se na organizaci největšího svátku vína také podíleli,“ říká závěrem starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Na shledanou u 33. ročníku Znojemského historického vinobraní, které se bude konat v termínu 16. – 18. 9. 2015, těšíme se na vás!

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: chaloupecky@znojemskabeseda.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz