16. 9. 2015 - HOSTĚTÍN – Tradiční Jablečné slavnosti bude patřit obec Hostětín na Uherskoskohradišťsku v neděli 20. září. Bohatý program, ve kterém budou jablka na každém kroku a ve všech podobách, se uskuteční od 11:00 do 18:00.
Jablečná slavnost se uskuteční v přírodní zahradě Centra Veronica. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu. Tématiku doplní ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce.
Hudba a folklór
Two Basses 13:15 - 14:15
Veselá bída 14:45-15:45
Z horní dolní a dál na jih 16:30 - 17:30 ¨
Cimbálová muzika Z mesta idú bude hrát od 14:00 až do večera
Taneční vystoupení dětského folklórního souboru Klobučan v 12:00
Zábava pro děti
Pohádkové divadelní představení
Včelí paprsky - poetická podívaná pro děti a odvážné dospělé, 15:00.
Dětská stezka ovocným sadem se spoustou úkolů pro děti
Řemeslné dílničky
Dětský koutek pro nejmenší
Zábava pro dospělé
Jablečný trojboj
Tombola o hodnotné ceny
Místní výrobky
Biojarmark (po celý den) ¨
Prezentace držitelů regionální značky ¨
Tradice Bílých Karpat
Trh regionálních produktů a řemeslných výrobků (po celý den)
Přehlídka a prodej jablečných moučníků pečených místními hospodyňkami, prodej ve 14:00.
Ukázka ručního moštování
Ukázky starých řemesel (v sadu za moštárnou a na návsi)
Ekologické vzdělávání, ovocnářství, přírodní zahrada
Ekologické poradenství
Den otevřených dveří na moštárně ¨
Komentované prohlídky přírodní zahrady
Exkurze po ekologických projektech v obci
Výstava starých a krajových odrůd ovoce a ovocnářské poradenství
Dobroty
Čerstvý mošt, turbomošt i konopná a mátová sodovka
Vegetariánské kulinářské speciality
Fair Trade kavárna Veronica
Jehněčí steaky a klobásky
Guláš z biohovězího
Hostětínský radler
Domácí kyselica
Regionální pivo
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.