16. 9. 2015 - LUHAČOVICE - Světoznámá Vincentka - minerální voda z přírodního léčivého zdroje vyvěrající v Lázních Luhačovice, je na Slovensku mimořádně populární a žádaná. Pro akciovou společnost Vincentka, která má práva na její plnění do lahví a prodej, je slovenský trh velmi důležitý.
Realizuje na něm 10 % svého odbytu a je nejvýznamnějším exportním teritoriem firmy. Uvedl to na tiskové konferenci se slovenskými novináři, během jejich zářijového press tripu v Luhačovicích, předseda představenstva Vincentky, a. s., Ladislav Šumšal.
„Přestože na Slovensko vyvážíme nejvíce, vidíme zde ještě potenciál růstu, především v našich výrobcích z Vincentky. Zpětná vazba od spotřebitelů nám signalizuje, že zájem o Vincentku je vyšší než její dostupnost v lékárnách a prodejnách obchodních řetězců. Obchodní politiku prodejců však ovlivnit neumíme a ani nedisponujeme skladovacími kapacitami na držení nadměrných zásob. Vincentka je typický sezónní produkt. Nejvyšší prodej zaznamenáváme při nástupu chřipkových epidemií v zimě a alergických reakcí na jaře. V těchto případech se prodej Vincentky několikanásobně zvyšuje a naši zaměstnanci tehdy pracují v prodloužených změnách a o víkendech. Vincentka v lahvích má dvouletou záruku a při správném skladování bez přístupu světla se její účinky ani po letech nesnižují," vysvětlil L. Šumšal.
Dodal, že Vincentka se plní do lahví už téměř 200 let a na lázeňské účely se využívá ještě déle. V roce 1792 se objevuje název Vincentka. Historie prodeje Vincentky v lahvích sahá do roku 1820. V lázeňství se používá zejména při inhalačních a pitných kúrách při nemocech dýchacích cest, dále hlasivek, poruchách látkové výměny, žaludečních vředech, chorobách dvanácterníku, při chronické pankreatitidě a diabetu. O vznik lázní v Luhačovicích se zasloužil šlechtický rod Serényiů. Koncem 18. století zde dal hrabě Vincenc postavit první léčebná a ubytovací zařízení a po něm je Vincentka i pojmenována.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.