6. 10. 2015 - Pilsner Fest, oslava připomínající uvaření první várky piva Pilsner Urquell před 173 lety, přilákal v sobotu 3. října do plzeňského pivovaru a na náměstí Republiky více než 50 000 milovníků tradičního českého piva. Na narozeninové oslavě se zároveň načepovalo více než 108 000 půllitrů zlatého ležáku i dalších plzeňských piv.
Více než 50 000 účastníků oslavilo společně v sobotu 3. října 173. výročí uvaření první várky spodně kvašeného ležáku Pilsner Urquell. Plzeň ožila tradičním Pilsner Festem, letos však nejen v areálu pivovaru, ale díky podpoře magistrátu města Plzně i na náměstí Republiky a v ulicích, které obě centra dění spojují. Návštěvníci si mohli vychutnat plzeňské pivo, u jehož vaření přiložila ruku k dílu i hudební skupina Monkey Business. V průběhu narozeninového dne se tak načepovalo více než 108 000 půllitrů tohoto zlatého ležáku, ale i dalších plzeňských piv.
„Velice nás těší, že se počet fanoušků plzeňského piva a tím i účastníků narozeninového Pilsner Festu s každým rokem zvyšuje. Účast všech gratulantů je pro nás velkou motivací a dokazuje nám, jak si lidé značky Pilsner Urquel cení,“ prozradil Lukáš Novotný, brand manažer značky Pilsner Urquell. Nejdůležitější chvílí Pilsner Festu se však stal čas 18:42, kdy nastal v areálu pivovaru i na náměstí Republiky slavnostní narozeninový přípitek. Připomněl symbolicky rok 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka slavného originálu a začala šířit věhlas plzeňského piva doma i ve světě. Plzeňský sládek Václav Berka narazil v tento čas slavnostně dřevěný sud plzeňského ležáku a generální ředitel Paolo Lanzarotti a primátor města Plzně Martin Zrzavecký si pak připili společně s tisící přítomných milovníků plzeňského piva na jeho počest a slávu.
Více než 2 000 příchozích zároveň využilo Pilsner Fest k netradičním a rozšířeným prohlídkám pivovaru. Otevřela se běžně nepřístupná bednárna, v níž se vyrábí a opravují klasické dubové sudy. Nechyběla ani prohlídka sklepů a samozřejmě ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo z dubových sudů. V obležení návštěvníků byly i čtyři řemeslné stany, které oživily historickou tradici pivovarských řemesel. Prostřednictvím zábavného kvízu seznámily příchozí s podstatou sladovnického řemesla, přiblížily mistrovskou bednářskou ruční práci, odhalily, v čem mohli pivovarští formani v minulosti rozvážet pivo a odtajnily hlavní kouzlo unikátních surovin a tradičního výrobního procesu plzeňského piva. Dobrou náladu podpořily téměř tři desítky hudebních kapel, mezi něž patřili například Xindl X, No Name, Divokej Bill, UDG nebo Monkey Business.
Zejména pro klid řidičů byla opět k dispozici odpočinková zóna K-lee-deck. Návštěvníci si zde v rámci projektu Promile INFO mohli zdarma dýchnout do profesionálního alkoholtesteru a dozvědět se, za jak dlouho pro ně bude bezpečné usednout za volant vozidla. Zároveň si vyzkoušeli novinku, tzv. opilé brýle. S jejich pomocí si mohli reálně uvědomit, jak je obtížné v případě stavu opilosti provádět běžné aktivity, jako například trefit se klíčem do zámku dveří.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.