8. 10. 2015 - Vzpomínáte na tu chvíli, kdy jste přišli na návštěvu k babičce a ještě dřív než jste tu milovanou osobu spatřili, váš nos zaplnila vůně právě upečeného koláče? Nezůstávejte u vzpomínek a staňte se i vy kouzelnou bytostí, která při každé příležitosti vyčaruje v troubě něco nepopsatelně úžasného. S novými moukami Babiččina volba, bude vaše pečení ještě výjimečnější a dopadne vždy na výbornou!
Nové mouky jsou speciální mouky na různé druhy těst. Jejich vlastnosti jsou dány způsobem mletí. Zrno pšenice má v každé své části různé složení – jiný obsah a kvalitu lepku, škrobu a dalších látek, které mají zásadní vliv na pečení. Postupným mletím zrna získáváme mouky s odlišnými vlastnostmi a jejich mísením pak připravíme tu ideální pro každý druh těsta. Mouky neobsahují žádné přidané složky, jejich jedinou složkou je potravinářská pšenice.
Ingredience
* 4 vejce
* 100 ml mléka
* 100 ml oleje
* 250 g Babiččina volba Hladká mouka dortová
* 200 g cukru
* 1 citron
* 90 g mletých ořechů
* lžíce vanilkového cukru
* 2 lžičky kypřícího prášku
* 1 lžíce rumu
* špetka soli
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180°C a oddělte žloutky od bílků.
2. Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny.
3. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.
4. V druhé nádobě smíchejte Babiččinu volbu Hladkou mouku dortovou, ořechy, kypřící prášek, špetku soli a kůru z citronu.
5. Suchou směs vmíchejte do tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.
6. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo dokud nebude ulpívat těsto na zapíchnuté špejli.
Ingredience
* 500 g Babiččina volba Hladká mouka na křehké pečivo
* 2 vejce
* 250g změklého másla
* 250g moučkového cukru
* Jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu
Postup
1. Smíchejte Babiččinu volbu Hladkou mouku na křehké
pečivo, cukr a citronovou kůru.
2. Přidejte vejce a pokrájené změklé máslo.
3. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie
a přes noc uložte do lednice.
4. Před pečením předehřejte troubu na 160°C.
5. Těsto si připravte na pomoučněnou plochu a vyválejte z něj několik mm silnou placku.
6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na pečící papír.
7. Linecké cukroví pečte do růžova a po vychladnutí slepujte marmeládou.
TIP: Použijte marmeládu výraznější chuti, například rybízovou.
Ingredience:
* 310 ml mléka
* 2 lžičky sušeného droždí
* 50 g másla
* Lžička cukru
* 2 lžičky soli
* 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
* 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
* Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání
Postup:
1. Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku.
2. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
3. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
4. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučený val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
5. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo potravinovou folií.
6. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.
7. Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
8. Každý díl rozdělte a 3 další díly a upleťte klasický cop. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.
9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím
papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15
minut nechte na plechu kynout překryté
utěrkou.
10. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem
smíchaným se lžící mléka a posypejte je
hrubozrnnou solí, mákem, případně kmínem.
11. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15
minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke
konci zapnout cirkulaci vzduchu.
12. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod
utěrkou až do úplného vychladnutí.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.