21. 10. 2015 - Bystřice nad Pernštejnem – sklizena všechna úrodu a pro gurmány je přichystáno podzimní hodování. Během víkendu 31. října a 1. listopadu, navazujícího na podzimní prázdniny, ochutnají návštěvníci zábavního centra Eden od všeho trochu.
Roh hojnosti nabízí rozmanitost chutí
Na slavnosti, nesoucí symbolický název odkazující k hojnosti a bohatství, si pochutnají všichni labužníci. Profesionální kuchaři přichystají během dne více než deset degustačních jídel, v nichž návštěvníci najdou především sezónní suroviny od menších lokálních pěstitelů a výrobců. K dobrému jídlu patří i dobré pití. K ochutnání budou piva z Dalešic, Sentice, ale také domácího minipivovárku Eden. Kdo se v září těšil na bramborové pivo, uvařené speciálně na Slavnosti brambor, má nyní příležitost ochutnat ještě další kuriozity. Například chilli nebo dýňové pivo. To nevařil nikdo jiný než věčný experimentátor, edenský sládek Vladimír Vecheta. „U dýňového piva jsem nahradil část obilného sladu dužinou z dýně Hokkaidó. Nejdříve je ale nutné dýni umýt, zbavit semen a upéct,“ prozrazuje Vecheta. A dodává: „Většinou se do dýňových piv přidává koření, jako je například skořice. Tu jsme ale nepoužili. Specifikem našeho dýňového piva je kombinace sladu pšeničného, ječného a ovesného.“ K dispozici budou také nejlepší vína z moravských sklípků. Pro řidiče zase připraví kvalitní kávu malé pražírny.
Doprovodný program ve znamení hodování
Jak hodovalo panstvo, si vyzkouší na dvě desítky zájemců v bývalém Panském sídle Mittrovských, kde v sobotu proběhne hraběcí hostina. Děti se zabaví při vyřezávání dýní v Muzeu půdy.
Nakupte si zásoby na podzimním trhu
Dýně, patisony, cukety, pórky, houby, cibule, brambory, ořechy, zelí, kapustu, jablka a mnoho dalšího si bude moci každý zakoupit na trhu na hlavním náměstí bystřického Edenu. V prodeji budou také medy, pečené čaje, marmelády, sirupy či zavařené dýně, stejně jako zvěřina, vyzrálé hovězí, sušené šunky, sýry anebo piva z malých pivovarů. „Celý víkend bude hlavně o hodování, pro návštěvníky máme připravený zateplený stan, kde si v klidu a teple vychutnají podzimní pohodu,“ těší se hlavní organizátor Pavel Pichler.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.